Politică

Preşedintele Ungariei, în vizită la Cluj-Napoca

<p><img src="documente/stories/08_august/22_ziua/03 pal schmitt trad florin stamatian vizita presedintele ungariei prefectura rp 04.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Preşedintele Ungariei, Pal Schmitt, s-a arătat interesat de scandalul plăcuţei din faţa statuii lui Matei Corvin.</p>

Preşedintele Ungariei, Pal Schmitt a participat ieri, la Cluj-Napoca, la “Zilele Culturii Maghiare”.

Pal Schmitt s-a întâlnit ieri cu prefectul judeţului Cluj, Florin Stamatian, iar astăzi va participa la Congresul de Hungarologie. El nu a făcut nicio declaraţie oficială presei, dar a vorbit cu Florin Stamatian despre evenimentele culturale din oraş şi despre „plăcuţa lui Iorga”.


Întâlnire fără iz politic

Prefectul Florin Stamatian a precizat, după întâlnirea cu preşedintele Ungariei, că întrevederea a fost doar „o întreţinere absolut formală, fără iz politic”.


„Subliniez faptul că a fost o vizită privată, scopul vizitei preşedintelui Ungariei fiind evenimentele culturale din oraş şi Congresul de Hungarologie care se desfăşoară la Cluj-Napoca. Mi-am exprimat şi satisfacţia că un asemenea congres se ţine şi la Cluj-Napoca, aşa cum s-a ţinut şi în alte locuri, de exemplu Roma”, a explicat Stamatian.

Pal Shmitt, interesat de “plăcuţa lui Iorga”


Preşedintele Ungariei a fost interesat, în vizita la instituţia prefectului, şi de discuţiile din jurul plăcuţei lui Iorga amplasată la statuia Matei Corvin, din centrul oraşului. „I-am spus preşedintelui Ungariei că aceasta este un element de discordie fals, minor. Această plăcuţă nu jigneşete pe nimeni, ci doar arată că originea lui este română. În discuţia cu Pal Schmitt am vrut să subliniez istoria neamului”, a adăugat Florin Stamatian.

Stamatian a mai precizat că a discutat cu preşedintele ungar despre “ce au de lucru guvernele”. „S-a discutat despre ce au de lucru guvernele şi sunt exact aceleaşi probleme ca şi la noi. Este regionalizarea, scăderea numărului de parlamentari, schimbarea legii pensiilor, tăierea salariilor. Exact aceleaşi probleme. Sunt aproape identice problemele guvernului maghiar şi ale celui român”, a spus Stamatian.


Congresul de Hungarologie, o dată la 5 ani

Congresul de Hungarologie la care va participa şi preşedintele Ungariei este organizat din cinci în cinci ani, ediţia din Cluj urmând după cele din Viena (Austria), Szeged (Ungaria), Roma (Italia), Napoli (Italia), Jyveskyla (Finlanda), Debrecen (Ungaria). Congresul acoperă nouă domenii - etnologie, filozofie, hungarologie, istorie, istoria artei, lingvistică, literatură, muzică-teatru-film, sociologie. Anul acesta sunt aşteptaţi să participe peste 600 de invitaţi din toate părţile lumii.

Ultimele Stiri
abonare newsletter