Politică

6% din PIB pentru educaţie este o necesitate, susţin sindicatele

<p />În condiţiile în care educaţia din România se confruntă cu o subfinanţare cronică, alocarea a 6% din PIB pentru acest domeniu este o necessitate şi nu un moft, spun sindicaliştii din educaţie.

“În 2011, învăţământul a primit aproximativ 3% din PIB, în condiţiile în care media procentului din PIB în ţările UE este de circa 5,2%. Investiţiile din acest sector începute în anii trecuţi vor fi, în cele mai multe cazuri, conservate şi în anii următori, întrucât fondurile destinate acestora sunt insuficiente”, spun reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar Cluj (FSLI).

Se funcţionează la cotă de avarie


În schimb, noua Lege a educaţiei naţionale nr.1/2011 prevede că pentru finanţarea educaţiei naţionale se alocă anual din bugetul de stat şi din bugetele autorităţilor publice locale minimum 6% din produsul intern brut al anului respectiv, iar pentru activitatea de cercetare ştiinţifică se alocă anual, de la bugetul de stat, minimum 1% din produsul intern brut al anului respectiv. “Din păcate acest lucru nu se va întâmpla mai repede de doi ani.  Motivul pentru care se amână cu doi ani aplicarea prevederilor de mai sus din Legea educaţiei se referă la eforturi bugetare suplimentare ce ar trebui făcute în acest sens, respectiv de 22,4 miliarde de lei în 2012 de şi de 23,7 miliarde lei în 2013. Ceea ce guvernanţii noştrii nu au de gând să facă. Aşa că ne vom chinui în continuare să încercăm să-i învăţăm carte pe copii în sistem de austeritate”, a completat Lucia Cojocaru, preşedinte al FSLI Cluj.

Nici profesorii nu sunt încântaţi de situaţie, spunând că trebuie să facă adevărate miracole la şcoală. „Dotările sunt precare, tot timpul ni se spune că nu sunt bani pentru rechizite. Trebuie să ne descurcăm cu ce avem şi să funcţionăm la cota de avarie, ceea ce nu este bine pentru elevi. Ne mai mirăm că nu sunt destul de pregătiţi. Problema este că ajung şi ei să îşi piardă încrederea în sistemul românesc de învăţământ, când văd cu câte lipsuri ne confruntăm şi nu mai pun preţ pe şcoală”, a punctat şi Anca Seleş, profesoară de matematică la un liceu clujean.


Potrivit Strategiei Fiscal Bugetare pentru 2012-2014, cheltuielile totale ale Ministerului Educaţiei sunt estimate să crească de la 5,669 miliarde lei în 2011 la 5,742 miliarde anul viitor, 7,795 miliarde în 2013 şi 8,984 miliarde lei în 2014.

Ultimele Stiri
abonare newsletter