Politică

Uninominalul “curat” revine în discuţia clasei politice

<p /><img src="documente/stories/07_iulie/21_ziua/06-raport presedinte traian basescu_alexandru micsik.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Preşedintele Traian Băsescu se declară adeptul “fără rezerve” al votului uninominal curat, nu al votului uninominal compensat, cum avem acum.

Politicienii clujeni sunt de părere că actualul sistem a reprezentat “voinţa poporului”, iar cei care au intrat în Parlament “pe uşa din dos au avut şansa lor”.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat luni seară, la postul public de televiziune – TVR, că votul uninominal necompensat într-un singur tur la alegerile din 2012 ar fi o soluţie corectă, care ar da şi posibilitatea formării unor guverne solide, nu dependente de “tot soiul de alianţe”.


Unii politicieni democrat liberali, precum Monica Macovei sau Elena Udrea, au argumentat că este “inadmisibil să câştigi de pe locul doi sau trei, aşa cum s-a întâmplat la sfârşitul lui 2008”.

Liderul PSD Victor Ponta, a amintit că Uniunea Social Liberală a depus în urmă cu două luni un proiect de lege privind alegerea parlamentarilor în acelaşi mod ca şi primarii, într-un singur tur.


Vorbesc în numele poporului…

Politicienii clujeni care au intrat în Parlament fie de pe primul loc, fie din “josul listei” sunt de părere că acest sistem a reprezentat “voinţa poporului”, iar cei care au intrat în Parlament “pe uşa din dos au avut şansa lor”.


Atât reprezentanţii Puterii, cât şi cei ai Opoziţiei susţin că discuţiile privind votul uninominal necompensat necesită analize şi dezbateri în Coaliţie, dar care vor trebui “armonizate” apoi corect şi cu poziţia USL.

“Incorectitudine” în votul compensat


Preşedintele Traian Băsescu a precizat că ar sfătui Partidul Democrat Liberal să susţină un proiect al Opoziţiei privind legea electorală dacă acesta s-ar referi la votul uninominal necompensat. “Dacă vizează votul uninominal într-un singur tur sau votul uninominal în două tururi, dar uninominal necompensat, da. Orice variantă este bună pentru că, uitaţi-vă, avem deja mult prea mulţi politicieni care au ieşit parlamentari de pe locul doi şi trei şi au uitat de mult că sunt pe locul altuia în Parlament. Deci, e mult prea multă incorectitudine cu votul uninominal compensat”, a declarat preşedintele Băsescu.

Buda: “Sistemul nu s-a ridicat la nivelul aşteptărilor”


Liderul PDL Cluj, deputatul Daniel Buda, care este şi preşedinte al Comisiei Juridice şi al Comisiei de revizuire a Constituţiei, susţine că sistemul actual de vot nu s-a ridicat la nivelul aşteptărilor multor politicieni. El are însă îndoieli în ce priveşte susţinerea “până la capăt” din partea USL a unui alt sistem de vot.

“Vor fi discuţii în Coaliţie. Trebuie analizate lucrurile, dezbătute, cu argumente. Cât despre USL, chiar dacă doresc, am rezerve în ce priveşte susţinerea până la capăt din partea lor” a declarat Daniel Buda pentru Monitorul de Cluj.

Itu: „Cei de poziţiile doi sau trei au avut şansa lor”

Deputatul PSD Cornel Itu crede că cei care au intrat în Parlament de pe poziţiile doi sau trei au avut şansa lor, nefiind vorba de incorectitudine, dar, crede politicianul clujean, sistemul actual de vot “a fost o etapă”.

“Eu am intrat de pe locul întâi, ceilalţi de pe poziţiile doi sau trei au avut şanse, atât pot spune. Actualul sistem de vot a fost o decizie a anului 2007, luată după o analiză a comisiilor parlamentare. Ideea votului necompensat, curat, va trebui analizată în Coaliţie, însă va trebui luată poziţia USL în acest sens, armonizată corect, pentru a nu mai fi discuţii principiale”, a explicat Itu pentru Monitorul de Cluj.

Nicoară: “A fost voinţa electoratului”

Liderul PNL Cluj, senatorul Marius Nicoară, care la alegerile din 2008 a intrat în Parlament de pe locul al doilea, susţine că aceste poziţii, doi şi trei, de pe care mulţi au ajuns atunci în Legislativ, reprezintă “voinţa şi a fost alegerea electoratului”.

“Acum cei din PDL vorbesc, dar ei au introdus acest sistem de vot. Proiectul USL referitor la alegerea parlamentarilor într-un singur tur este depus deja de multă vreme. Oricum, fără sprijinul PDL nu se poate schimba legea”, a explicat pentru Monitorul de Cluj senatorul Marius Nicoară.

Ultimele Stiri
abonare newsletter