Politică

Tokes vrea primar ungur la Cluj

<p />Susţinătorii săi, grupaţi în jurul încă neînregistratului Partid Popular Maghiar, vor negocia cu UDMR desemnarea unui candidat unic al comunităţii maghiare.

Europarlamentarul Laszlo Tokes şi-a exprimat opinia că “ar fi timpul” ca municipiul Cluj-Napoca să aibă din nou un primar maghiar.

Viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Laszlo Attila îl ironizează pe Tokes şi consideră că acesta se foloseşte, tot mai des de Cluj pentru a-şi lansa mesajele “măreţe”. Cât despre conţinutul mesajului, Laszlo Attila se declară “de acord”, dar “sceptic”.


“Ar fi timpul şi cazul ca Clujul să aibă iarăşi în frunte un maghiar, aşa cum şi la Sibiu este un primar german”, a subliniat Laszlo Tokes. El crede că “românii o să se unească şi cumva vor dobândi scaunul de primar al Clujului”.

În opinia europarlamentarului, acest lucru ar fi posibil de anul viitor, odată cu alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin.


Tokes este de părere că un primar maghiar ar reprezenta mai bine interesele clujenilor. “Un primar maghiar la Cluj ar reprezenta mai bine interesele noastre comune, atât ale românilor, cât şi ale maghiarilor, dar mai ales nouă ne lipseşte să fim mai bine reprezentaţi, pentru că dintr-o situaţie majoritară, în 50 de ani, am ajuns în minoritate absolută şi ar fi timpul să oprim descreşterea ungurimii la Cluj”, a menţionat Tokes, citat de Agerpres.

Europarlamentarul a mai spus că susţinătorii săi, grupaţi în jurul încă neînregistratului Partid Popular Maghiar, vor purta discuţii cu UDMR pentru desemnarea unui singur candidat din partea comunităţii maghiare la funcţia de primar al oraşului Cluj-Napoca, dar şi în alte localităţi unde maghiarii ar putea câştiga într-un singur tur. “Şi la Cluj avem de gând să ducem astfel de tratative şi să ne înţelegem. Încă nu am început tratativele”, a precizat Tokes.


Viceprimarul Laszlo este “sceptic”

Viceprimarul muncipiului Cluj-Napoca, Laszlo Attila, îl acuză din nou pe Tokes de faptul că se foloseşte, ca şi altă dată, de acest oraş pentru a-şi transmite mesajele. Cât despre ideea unui primar maghiar, Laszlo Attila are îndoieli. “Sunt de acord cu acest gând, de a avea un primar maghiar, dar sceptic pentru că societatea clujeană nu este prăgătită pentru aşa ceva, nu cred că ar vota astfel. Nu pentru că ar avea prejudecăţi, ci pentru nu este o solidaritate a comunităţii clujene acum. Cred că în ultimii 20 de ani, discursul public a fost presărat de o retorică naţionalistă”, a explicat pentru Monitorul de Cluj viceprimarul Laszlo Attila, fost preşedinte al UDMR Cluj.


Clujul a avut mai mulţio primari maghiari în perioada Imperiului Austro-Ungar (până în 1919), iar ultimul a fost în perioada Diktatului de la Viena (până în 1944).

Ultimele Stiri
abonare newsletter