Politică

Şi Puterea, şi Opoziţia ar vrea toate alegerile într-o singură zi

<p /><img src="documente/stories/08_august/25_ziua/04-alegeri.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Coaliţia de guvernare analizează varianta comasării alegerilor locale şi parlamentare.

Opoziţia nu zice “nu”, dar acuză Puterea că metoda comasării alegerilor ar ţine tot de o strategie a PDL de atragere a electoratului.

Reprezentanţii Puterii pregătesc comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare, variantă pe care şi Opoziţia o are în vedere. Unul din argumentele aduse este economisirea banilor publici.


În acelaşi timp, Opoziţia nu zice “nu”, dar acuză Puterea că metoda comasării alegerilor ar ţine tot de o strategie a PDL de atragere a electoratului. Unele voci susţin chiar că astfel, alegerile ar putea fi fraudate mult mai uşor.

După “cum” votăm se discută “când”…


După tema votului necompensat lansată de preşedintele Traian Băsescu în cursul săptămânii trecute, revine cea a comasării alegerilor parlamentare cu cele locale.

Zilele trecute premierul Emil Boc susţinea că, teoretic, această variantă este posibilă. “Vom analiza oportunitatea ei şi vom lua o decizie în acest sens”, a spus premierul.


Ulterior precizărilor lui Emil Boc a venit cu completări şi europarlamentarul Cristian Preda, care se declara ieri “pentru” varianta comasării alegerilor. Argumentul: astfel se vor face economii la buget.

Buda: „S-ar economisi zeci de milioane de euro”


Potrivit preşedintelui PDL Cluj, deputatul Daniel Buda, organizarea alegerilor într-o singură zi i-ar scuti pe români de nişte cheltuieli în plus.

Buda arată că “este o variantă care se discută acum, între colegii politicieni, cei de la Putere şi cei din Opoziţie”.


“Varianta comasării alegerilor poate fi o soluţie în condiţiile în care discutăm de economii la bugetul de stat cauzate de alegeri, de ordinul zecilor de milioane de euro. Mai mult, cred că în an electoral cei angrenaţi în procesul electoral îşi îndreaptă atenţia înspre campania electorală şi mai puţin înspre ceea ce au de făcut”, a declarat pentru Monitorul de Cluj liderul democrat-liberal.

UDMR susţine comasarea alegerilor

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat la rândul cău că Uniunea susţine comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare. El a mai precizat că “trebuie ca, până la sfârşitul lunii octombrie, să fie deja conturat acest proiect”.

“Nu pot să spun în acest moment ce se va întâmpla cu sistemul electoral, fiindcă am avut câteva discuţii în coaliţie, dar facem analizele în continuare şi trebuie să vedem care va fi soluţia cea mai bună”, a spus Kelemen, citat de Agerpres.

Nicoară: „Guvernul ar fi putut economisi şi altfel”

Preşedintele PNL Cluj, senatorul Marius Nicoară, este „oarecum” de acord cu comasarea alegerilor, dar nu crede că argumentul economisirii banilor invocat de PDL este real.

„Cred că Guvernul ar putea economisi şi altfel; ar fi trebuit să economisească altfel. Comasarea ar fi, oarecum, o variantă viabilă dar trebuie să vedem exact cum va ieşi legea. Pe de altă parte, cred că este o strategie a PDL pentru a mai câştiga electorat. Cred de asemenea, că se tem de faptul că ar putea intra în luptă cu senatori sau deputataţi care i-ar putea bate”, a explicat Nicoară pentru Monitorul de Cluj.

PSD Cluj e de acord, dar urlă a “fraudă”

PSD Cluj susţine ideea comasării alegerilor, dar se teme de fraudare. De altfel şi preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, şi-a exprimat părerea că initiaţiva de comasare a alegerilor locale cu cele parlamentare e un prilej pentru ca PDL să folosească metode de fraudare a scrutinului.

“PSD Cluj este de acord cu ideea de a muta alegerile cât mai repede. Principala problemă nu este când sunt alegerile, ci cum sunt organizate pentru că vedem cum PDL refuză orice discuţie pe tema adoptării unei legislaţii care să reducă posibilităţile de furt. Dimpotrivă cei aflaţi la putere sunt interesaţi doar în a mai găsi noi variante de fraudare” a declarat liderul PSD Cluj Remus Lăpuşan. El este de părere că dacă alegerile vor fi organizate “precum la Neamţ, atunci data lor chiar nu mai contează, pentru că PDL va fura oricum. Dacă alegerile sunt corecte, atunci cu cât mai repede au loc cu atât mai bine, căci aceasta este şansa românilor de a scăpa cât mai rapid de actuala guvernare”.

AEP: “Nu poate fi vorba
despre o ordonanţă de urgenţă”

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) susţine că soluţia pentru ca alegerile parlamentare să fie comasate cu cele locale nu poate fi decât un nou act normativ, de tipul unui Cod electoral, care să înglobeze organizarea alegerilor şi alocarea de mandate pentru cele două feluri de scrutinuri. Vicepreşedintele AEP, Marian Muhuleţ, a declarat ieri că Autoritatea Electorală Permanentă consideră că în niciun caz nu poate fi vorba despre trecerea acestor modificări prin ordonanţă de urgenţă a Guvernului. “Nu credem că poate fi vorba despre o ordonanţă de urgenţă, pentru că nu vedem care ar fi urgenţa şi nu credem că se poate face o modificare de amploarea aceasta la ambele tipuri de legi”, a declarat Muhuleţ, citat de Mediafax.

Întrebat dacă proiectul de Cod electoral propus de AEP pentru unificarea celor trei tipuri de scrutinuri şi a celor trei tipuri de referendum corespunde propunerii lansate de PDL privind comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare, Marian Muhuleţ a răspuns afirmativ.

Ultimele Stiri
abonare newsletter