Politică

De mâine încep lucrările la noua pistă a aeroportului

<p><img src="documente/stories/09_septembrie/07_ziua/03 alin tise plansa pista noua aeroport rp 04.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Noua pistă a Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca va intra în lucru joi.</p>

Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a respins contestaţia firmei Romstrade, cea care a pierdut licitaţia.

Prima parte, de 2.100 de metri a pistei va fi construită de asocierea Napoca Construcţii SA, Icco Systems şi Geo Arc SRL, termenul de finalizare fiind de şase luni, iar valoarea totală a proiectului de 137 milioane lei.


Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe a anunţat că astăzi va fi semnat contractul pentru realizarea noii piste a Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca, iar lucrările vor începe joi. Contractul va fi semnat cu asocierea Napoca Construcţii SA, Icco Systems şi Geo Arc SRL.

Romstrade, chemată în instanţă?


Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a respins contestaţia firmei Romstrade care a pierdut licitaţia. Potrivit lui Tişe, din cauza contestaţiei, începerea lucrărilor a fost întârziată cu jumătate de an. Preşedintele Consiliului Judeţean se gândeşte să dea în judecată firma care a depus contestaţia din cauza întârzierilor produse la începerea lucrărilor. „Dacă vom putea dovedi pagubele produse de firmă prin contestarea rezultatului licitaţiei, vom acţiona în instanţă firma respectivă”, a declarat Alin Tişe. El a adăugat că are în vedere chiar cererea falimentului firmei.

Prima etapă, gata în 6 luni


Preşedintele Consiliului Judeţean a declarat că joi va începe lucrul la etapa de 2.100 de metri a noii piste de 3.500 de metri, iar termenul de finalizare a lucrărilor este de şase luni, moment din care ea va fi operaţională. „Având în vedere că am câştigat licitaţia depusă la Consiliul Naţional, Consiliul Judeţean va trece mâine (miercuri – n.r) la semnarea acestui contract şi joi ne dorim să începem lucrările. Este un pas important pentru că am fost blocaţi timp de şase luni”, a spus Tişe. El a menţionat că dacă acest termen va fi depăşit, consorţiul care execută lucrările va fi penalizat.

Licitaţia pentru etapa a doua, organizată în curând


Alin Tişe a mai afirmat că în cursul celor şase luni cât va dura realizarea etapei de 2.100 de metri va fi realizată şi licitaţia pentru începerea lucrărilor la a doua etapă a pistei aeroportului. “Etapa a doua va fi licitată în perioada de execuţie a primei etape astfel încât când finalizăm prima etapă să putem începe etapa a doua”, a precizat Tişe.

Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean, întreaga pistă va fi plătită în trei ani bugetari.


Curse transatlantice

Alin Tişe a mai adăugat că visul său este ca după încheierea lucrărilor la întreaga pistă să opereze de pe aeroportul clujean şi curse transatlantice. „Dorinţa mea ar fi ca, după ce vom realiza pista de 3.500 metri, să putem opera cu aeronave mari, lucru care acum nu este permis din cauza infrastructurii şi un vis de-al meu este să putem realiza un zbor transatlantic, de exemplu Cluj - New York”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean. El a mai spus că odată cu punerea în funcţiune a noii piste, interesul pentru Cluj va fi mai mare, având în vedere că investitorii mari sunt interesaţi în primul rând de posibilităţile de transport, de infratructură.

Ultimele Stiri
abonare newsletter