Politică

„Mişcarea Populară” – soluţia anti-USL, la alegerile din 2012

<p><img src="documente/stories/09_septembrie/13_ziua/05-lazaroiu-alba ca zapada.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />„Albă ca Zăpada” lui Sebastian Lăzăroiu s-a transformat în „Mişcarea Populară”, pe care tot mai mulţi politicieni de centru-drepta par să o îmbrăţişeze.</p>

„Albă ca Zăpada” lui Sebastian Lăzăroiu s-a dat peste cap şi, în huiduielile Opoziţiei de stânga, s-a transformat în „Mişcarea Populară”, pe care tot mai mulţi politicieni de centru-drepta par să o îmbrăţişeze.

În opinia specialiştilor, o platformă politică de centru dreapta, lansată de PDL ar putea fi o ameninţare pentru USL. De altfel, tot mai mulţi politicieni agreează ideea unei grupări care să ofere o alternativă celor de dreapta ce nu se mai regăsesc în PDL: chiar ţărăniştii au în vedere această variantă cu care ar putea reapărea în peisajul politic. Platforma care „aduce” a Convenţie Democratică a anilor ‘90 ar putea cuprinde UNPR, liberali şi partidele mici care împărtăşesc valori de dreapta.


Unii comentatori politici consideră că rebrenduirea PDL este un imperativ pentru că altfel electoratul ar putea vota „negativ”, în favoarea USL. Un bloc de centru-dreapta, mai exact o repoziţionare a PDL care să strângă în jurul său pe toţi cei care au convingeri de dreapta ar putea însemna pentru democrat liberali un suflu nou.

„Rebrandingul PDL este un demers obligatoriu”


Sociologul Ioan Hosu declara recent pentru monitorulcj.ro că nu are încredere în „Albă ca Zăpada” dar că „povestea” lansată de Lăzăroiu face parte dintr-o strategie care să repoziţioneze PDL. Acum, analistul clujean susţine că strategia lui Sebastian Lăzăroiu a dat roade, în cele din urmă: „Oameni noi, atitudini noi – este ceea ce PDL trebuie să aducă acum, înainte de alegeri, în faţa alegătorilor. «Umbrela pentru dreapta» este, în opinia lui Hosu, o contrapondere pentru Opoziţie la care, de altfel, se aşteaptă şi electoratul care, dacă nu va mai vota cu PDL, va rămâne oricum în zonă. La alegerile de anul viitor, această platformă ar putea chiar fi o ameninţare pentru USL”.

“Vechile voci din PDL trebuie să facă un pas în spate, cel puţin din punctul de vedere al vizibilităţii, al relaţiei cu publicul, pentru că ei vor rămâne factori de decizie în partid. Este nevoie de oameni noi, de atitudini noi, iar dacă această platformă va reuşi să adune ceea ce este de centru-dreapta. În această platformă, PDL ar trebui să fie vocea secundă”, a explicat pentru monitorulcj.ro Ioan Hosu.


La început a fost „Albă ca Zăpada“

În urmă cu un an fostul consilier prezidenţial, Sebastian Lăzăroiu lansa ideea unei mişcări create în jurul PDL, care “să absoarbă toate forţele de centru dreapta din societate” şi pe care a numit-o “Albă ca Zăpada”. Ulterior, colegii săi de partid, Teodor Baconschi şi Sever Voinescu au declarat că se are în vedere un proiect de creare a unei identităţi electorale precizând totodată că o rebrenduire a PDL presupune mai mult decât o cosmetizare a PDL.

Ultimele Stiri
abonare newsletter