Politică

Băsescu vrea vot uninominal într-un singur tur

<p /><img src="documente/stories/09_septembrie/19_ziua/04-traian-basescu.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Preşedintele Traian Băsescu insistă pentru votul uninominal într-un singur tur, pentru că este modul corect prin care un electorat îşi poate selecta aleşii, adăugând că în ceea ce priveşte comasarea alegerilor nu este un suporter, dar este de acord dacă ea este justificată de ceva, cum ar fi reorganizarea administrativă.

“De aceea, insist pentru votul uninominal într-un singur tur pentru că este modul corect prin care electoratul îşi poate selecta aleşii. Ce facem cu uninominalul compensat? Îi aducem pe cei pe care i-a refuzat electoratul, într-un fel sau altul. Deci, una din soluţii pentru o clasă politică mai bună este votul uninominal într-un singur tur şi necompensat”, a declarat Traian Băsescu, la o emisiune difuzată ieri de postul Pro Tv.

Cât priveşte comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare, şeful statului susţine că este de acord doar dacă acest lucru are o justificare. “În principiu, nu sunt un suporter al unei astfel de măsuri decât dacă ea este justificată de ceva. Spre exemplu: dacă partidele din arcul guvernamental ar fi spus: Hai să amânăm alegerile locale, le facem odată cu legislativele în noiembrie şi între timp facem reorganizarea administrativă. Ar fi fost o bună justificare”, a explicat şeful statului. Traian Băsescu consideră necesară o acţiune de “subţiere” a statului în teritoriu, care ar reduce cheltuielile.

Ultimele Stiri
abonare newsletter