Sănătate

Cum distruge mizeria din spitale sistemul imunitar al pacientului?

Odată ajunşi pacienţii în spitale murdare sau în care sunt infecţii intraspitaliceşti sistemul imunitar este slăbit, ceea ce duce la apariţia unor vulnerabilităţi în fata infecţiilor, deteriorarea celulelor, inflamaţiilor, dezvoltarea tumorilor sau alte probleme grave de sănătate.

Sistemul imunitar reprezintă prima linie de apărare a organismului împotriva invaziei microorganismelor şi elementelor „străine”. De asemenea, protejează împotriva dezvoltării cancerului, distrugând celulele mutante (anormale).

Condiţiile mizere slăbesc sistemul

Imunitatea bolnavului poate să scadă dramatic în cazul în care acesta se internează într-un spital murdar. Cei mai expuşi la un asemenea proces sunt cei mici şi oamenii în vârstă.


„Da. Imunitatea bolnavului poate să scadă. Depinde de condiţiile în care se internează şi peste ce dă acolo. Dacă este mizerie şi dacă sunt infecţii intraspitaliceşti pacientului îi scade imunitatea. O condiţie pentru scăderea imunităţii este mizeria. Asta este adevărat. Dacă vă duceţi în spitale, fie de adulţi, fie de copii, e sub orice critică. Alţi factori sunt: igrasia, lipsa de atenţie a personalului, să nu mai povestim… Imunitatea scade în primul rând la pacienţii vârstnici care au bolile astea cronice, cardiovasculare. După aceea la copii mici care se internează cu o infeţie şi ies cu două. Cam aceştia sunt cei mai expuşi: bătânii şi cei mici. Pentru creşterea imunităţii sunt diverse preparate, suplimebte pe bază de minerale sau vitamine”, a spus medicul de familie Marcela Lăzăroiu pentru Monitorul de Cluj.

Un alt medic de familie spune că sistemul imunitar este diferit de la om la om şi depinde de bolile cronice pe care le are, dar şi de spitalul unde este internat.


„Depinde de pacient. Depinde de bolile cronice pe care le duce şi nu în ultimul rând de spitalul unde este internat. Totul se raportează la pacient. Noi tratăm pacientul, nu tratăm boala”, a precizat medicul de familie Simona Silberg.

Un mediu sănător, vital pentru sistem

Sistemul imunitar se descurcă singur doar dacă este îngrijit cum trebuie, informează csid.ro. Acest lucru presupune ca organismul să primească toţi nutrienţii necesari şi un mediu sănătos. Substanţele de curăţat din gospodărie, folosirea excesivă a antibioticelor şi a altor medicamente, pesticidele şi aditivii din mâncarea pe care o consumăm, expunerea la poluanţii din mediu, toate suprasolicită sistemul imuniar. Un alt factor care contribuie la slăbirea sistemului imunitar este stresul, sedentarismul, alimentaţia lipsită de vitamine şi minerale esenţiale, dar bogată în grăsimi şi alimente rafinate şi procesate.


Simptomele unui sistem slăbit

Printre simptomele unui sistem imunitar slab se numără oboseala, apatia, infecţiile repetate, inflamaţiile, reacţiile alergice, vindecarea lentă a rănilor sau diareea cronică.

abonare newsletter