Actualitate

Controverse publice pe tema avortului

<p><img src="documente/stories/2012/04_aprilie/04/05-avort 1.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Un proiect de lege încearcă să descurajeze avorturile prin prezentarea unor imagini dure.</p>

Preconizata măsură de obligare a femeilor să participe la consiliere înainte de a face un avort stârneşte nemulţumirea medicilor de familie şi a ONG-urilor. Ei consideră că acest tip de consiliere propus printr-un proiect de lege constrânge de fapt femeia să nu facă avort.

Un proiect de lege iniţiat de parlamentarii PDL Marius Dugulescu și Sulfina Barbu stabileşte condiţii mai dure pentru femeile care vor să facă o întrerupere de sarcină. Astfel, potrivit propunerii legislative, femeile trebuie să urmeze o perioadă de cinci zile de consiliere la un cabinet de specialitate. Printre altele, în timpul consilierii, femeilor li se vor prezenta imagini foto şi video din timpul procedurii de avort.

În judeţul Cluj, anul trecut au fost înregistrate 3.500 de avorturi, ceea ce reprezintă jumătate din numărul naşterilor.

 


Consiliere cu imagini din timpul avortului

În cadrul consilierii descrise în proiect, femeia însărcinată va fi supusă, printre altele, următoarelor: cercetării cauzelor care au determinat-o să ceară întreruperea de sarcină, examinării ecografice a sarcinii, urmată de înmânarea unei înregistrări foto/video. De asemenea, i se va explica și ilustra cu imagini foto şi video ce presupune procedura medicală de avort. Pe lângă toate acestea, femeia va fi informată despre alternative la avort precum încredințarea spre adopție sau darea copilului în asistență maternală.

Consilierea induce ideea renunţării la avort

Propunerile din proiectul de lege au stârnit nemulţumirea medicilor de familie şi a reprezentanţilor ONG-urilor care sunt de părere că acea consiliere este de fapt doar o metodă de constrângere a femeii pentru a renunţa la avort.

„Prin obligativitatea semnării unei certificat de consiliere de către pacientă prin care este informată că avortul înseamnă încetarea vieții, deoarece fătul este o ființă umană vie chiar din momentul concepției sale, de asemenea prezentarea examinării ecografice a sarcinii, dar și a înregistrării fotografice a acesteia, informarea despre alternativele la avort dar și primirea unei liste de instituții și organizații ce oferă asistență și sprijin în timpul sarcinii și după naștere se va genera o presiune emoțională nejustificată asupra femeilor cărora trebuie să li se dea voie în continuare să decidă, în baza voinţei proprii, să realizeze sau nu o întrerupere de sarcină”, consideră Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei (SNMF).


Mai puţine avorturi prin educaţie şi planning familial

Părerea celor de la SNMF este susţinută şi de reprezentanţii Institutului pentru Politici Publice (IPP) care subliniază că reducerea numărului de avorturi se poate face prin educarea tinerilor şi prin planning familial. „IPP şi SNMF solicită instituţiilor responsabile să ia măsuri imediate de educaţie pentru tineri şi să promoveze politici publice de contracepţie care să prevină apariţia sarcinilor nedorite şi, ulterior, expunerea femeilor la experienţe traumatizante”, afirmă Violeta Alexandru, directorul IPP.

Avorturile în 2011 din Cluj, jumătate din naşteri

Statisticile întocmite de Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Cluj arată că, anul trecut, au fost înregistrate 3.500 de avorturi în judeţ, ceea ce reprezintă jumătate din numărul total al naşterilor. Media întreruperilor de sarcină pe ultimii 11 ani a fost de 4.000 pe an, iar totalul avorturilor din perioada 2000-2011 este de aproximativ 60.000.

Ţara noastră se află pe locul II în UE în ceea ce privește întreruperile de sarcină și pe locul şase la nivel global.

Irlanda, Polonia, Malta, Finlanda, Insulele Feroe şi Luxemburg sunt doar câteva din ţările în care avortul este interzis prin lege.

Ultimele Stiri
abonare newsletter