Actualitate

„Le Brahmane du Komintern”, proiecție specială la Cinema Victoria

<p><img src="documente/stories/2012/04_aprilie/04/12-fim.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Un documentar despre cum ajunge fiul unui brahman să fie convertit la bolșevism.</p>

Cinema Victoria le propune în această săptămână clujenilor un documentar deosebit, despre un om care a jucat un rol important pe scena politicii internaționale a primei jumătăți a secolului trecut.

„Brahmanul Kominternului” („Le Brahmane du Komintern”) urmărește destinul pe mai multe continente al lui Manabendra Nath Roy (1887-1957), fiul unui brahman (membru al primei caste sacerdotale – din cele patru – din India) din  zona Calcutta, India. În tinerețe militant al naționalismului bengalez și anticolonialist convins, ajunge în Mexic după o scurtă trecere prin SUA și este convertit la bolșevism, devenind apoi unul dintre fondatorii Partidului Comunist mexican. După o vizită la Moscova ajunge în Asia, unde promovează comunismul, dar apoi este exclus din partid în urma neînțelegerilor cu Stalin. Urmează Germania și opoziția la Stalin și Hitler, iar apoi întoarcerea acasă, în India, unde îl aștepta închisoarea britanică. După șase ani de închisoare reia lupta, cu scopuri la fel de idealiste ca și înainte: instaurarea unei stângi democratice și laice în țara sa natală. Va fi o nouă luptă pierdută, dar care, alături de celelalte, îi va aduce un loc printre eroii idealiști ai secolului trecut.

Regizorul Vladimir Léon și echipa sa îi urmăresc traseul prin Mexic, Rusia, Germania și India, încercând să înțeleagă mai multe despre acest formidabil aventurier-revoluționar-filosof al Bengalului: M.N. Roy.

Distribuția filmului îi reunește pe Theodor Bergmann, Ludmila Karlova, Roy Medvedev, Ignacio Saldivar, Daniela Spenser și Paco Ignacio Taibo II.

Proiecția din cadrul Documentarului de miercuri va avea loc astăzi, miercuri, 4 aprilie, de la ora 20.00, la cinema Victoria (Bulevardul Eroilor nr. 51). Prețul unui bilet este de 8 lei (preț întreg), respectiv 5 lei pentru elevi, studenți și pensionari.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter