Actualitate

Cartea Mitropolitului Bartolomeu, premiată la Târgul Gaudeamus

<p>Târgul de carte Gaudeamus, găzduit în această primăvară la Cluj nu a fost doar o tribună a dialogului dintre editori și cititori sau o șansă a unui comerț de carte sporit, ci s-a articulat ca un loc al familiarizării cu noile idei, în special cu cele curajoase și care ies din tiparele unei gândiri formale.</p>

Pe lângă multele evenimente editoriale, merită subliniată lansarea volumului Mitropolitul Bartolomeu, „Corupția spirituală”, o veritabilă provocare de a descoperi ideile social-teologice ale ierarhului clujean, deopotrivă om al Bisericii și al culturii, deopotrivă, care a dominat, prin puterea cuvântului său tribuna dialogului Bisericii cu lumea în ultimele două decenii.

Volumul de texte social-teologice, reunit sub titlul „Corupţia spirituală” al Mitropolitul Bartolomeu Anania, a primit premiul „Cea mai râvnită carte” a ediției din acest an a Târgului Gaudeamus, iar editura Eikon a primit locul I și trofeul Târgului de Carte Gaudeamus din Cluj, ediția 2012.

Evenimentul lansării acestui volum, organizat de Editura clujeană Eikon, Fundația Mitropolitul Bartolomeu și Institutul INTER a avut loc, sâmbătă, 31 martie 2012, de la ora 12.30 în pavilionul mobil al Târgului Gaudeamus, la care vor vorbi: Acad Ioan Aurel Pop, rectorul UBB, Prof. Vasile Sebastian Dâncu, teologul Radu Preda, Prof. Aurel Sasu și Pr. Bogdan Ivanov, administratorul Fundației Mitropolitul Bartolomeu.

Evenimentul a fost unul foarte așteptat și a adunat academicieni, profesori universitari, scriitori, clerici, dar și simpli cititori, dornici de a se întâlni cu discursul social, ascultat și respectat, al ierarhului și omului de cultură Bartolomeu Valeriu Anania. În deschiderea prezentării, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a arătat actualitatea temei și importanța discursului social al Mitropolitului Bartolomeu, care s-a implicat activ, prin cuvânt și faptă, în viața socială a cetății, subliniind oportunitatea unei astfel de cărți.

În cuvântul său, Academicianul Ioan Aurel Pop a subliniat greutatea articulării unui discurs în cuvinte potrivite despre Mitropolitul Bartolomeu, care se profilează ca „un titan”, care, prin discursul său puternic, a condamnat „răul, necinstea, dezbinarea, nepriceperea şi incompetenţa, lăcomia, setea de putere politică, simonia, adică relele lumii şi ale ţării”. Criticul și istoricul literar clujean, profesorul Aurel Sasu, un apropiat al Mitropolitului Bartolomeu a subliniat oportunitatea unei astfel de apariții, într-un context în care spectrul corupției, devenită mentalitate, se profilează îngrijorător în toate sferele societății. În încheierea prezentării, preotul Bogdan Ivanov a subliniat modelul de administrator desăvârșit al Mitropolitului, care și prin această dimensiune a biografiei sale se oferă ca un reper în lupta împotriva corupției, instalată cu precădere în straturile administrației. Principii precum transparența, obiectivitatea, frica de Dumnezeu sunt doar cuvintele unui testament de viață, ci ele pot oferi soluții pentru o administrație ferită de spectrul corupției. La rândul său, teologul Radu Preda a prezentat figura Mitropolitului, din perspectiva care e conștient de valoarea lui, dar și de valoarea omului în fața lui Dumnezeu. De aceea, cartea Mitropolitului Bartolomeu este o invitație de a ne descoperi propria valoare și de a ne feri de ispita „de a ne vinde ieftin”. „Dacă ar fi să rezumăm esența angajamentului eclezial și public al regretatului Mitropolit Bartolomeu, atunci termenul cel mai potrivit ar fi anticorupția. Dorința marelui ierarh era de a vedea cum, în Biserică și societate deopotrivă, începe să fie promovată o cultură a cinstei. Din păcate, în ciuda vârstei înaintate la care a ajuns, acest deziderat nu a mai apucat să îl și vadă. Volumul de față adună câteva texte social-teologice relevante. Lectura lor ne obligă”.  

Volum apărut editura Eikon adună cele mai reprezentative texte cu caracter social-teologic ale Mitropolitului Bartolomeu, selectate de preotul Bogdan Ivanov și teologul  Radu Preda și se înscrie în seria Theologia Socialis, ce numără în prezent 20 de titluri. Primul tiraj de 1000 de exemplare al cărții finanțat de Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifică la prețul de 6,9 lei, s-a epuizat la târg și în primele zile după tipărirea cărții.

Anul trecut, la aceeasi secțiune a Târgului de carte Gaudeamus a fost premiată  cartea „Dragostea şi vântul. Glose la Memoriile lui Valeriu Anania” de Aurel Sasu.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter