Actualitate

Explozie de vizitatori la muzee în timpul săptămânii „Școala Altfel”

<p><img src="documente/stories/2012/04_aprilie/06/03-noaptea-muzeelor-2009-muzeul-universitatii-cluj-3_w.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Săptămâna aceasta, muzeele din Cluj-Napoca au avut peste 7000 de vizitatori, în timp ce într-o săptămână obişnuită numărul vizitatorilor nu trece de 2000.</p>

Elevii au umplut muzeele clujene săptămâna aceasta astfel că numărul vizitatorilor a crescut de cinci-şase ori faţă de o zi obişnuită. „Şcoala Altfel” a adus la muzeele din oraş nu doar elevi din judeţ ci şi din alte zone ale ţării.

„Şcoala Altfel” s-a dovedit extrem de benefică pentru muzeele din Cluj-Napoca. Acestea au avut într-o săptămână vizitatori cât într-o lună. De departe, cei mai mulţi elevi au mers la Muzeul de Artă care a înregistrat 500-600 de vizitatori pe zi săptămâna aceasta, în timp ce numărul celor care trec pragul acestei instituţii într-o zi obişnuită este de aproximativ 100.

Un simplu calcul arată că într-o săptămână, muzeul a fost vizitat de 3.000 de persoane, adică media pe o lună a vizitatorilor. „Am avut foarte mulţi vizitatori faţă de o zi normală. Am avut elevi din toate zonele ţării nu doar din Cluj. Au venit copii din Botoşani, Hunedoara, dar şi alte judeţe”, au declarat reprezentanţii Muzeului de Artă.

 


3.500 de vizitatatori la Muzeul Etnografic

La Muzeul Farmaciei, săptămâna aceasta au fost aproximativ 800 de vizitatori, în timp ce media celor care merg să vadă exponatele este de 50 pe zi. Reprezentanţii instituţiei de cultură au afirmat că pentru vineri sunt programate pentru vizită cinci clase, însă pot să apară şi alte clase, fără programare. În mod normal, mare parte din vizitatorii Muzeului Farmaciei sunt străini din toate colţurile lumii, din ţări precum Australia, Japonia, Rusia şi ţările europene.

Muzeul Etnografic a avut în patru zile aproape 3.500 de de vizitatori, doar la secţia de pe strada Memorandumului, cei mai mulţi dintre ei fiind elevi. Media celor care merg la muzeu într-o zi obişnuită este de 115.

Singurul muzeu important din oraş care nu a putut fi vizitat este Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din cauză că este închis pentru renovare.

Au crescut şi încasările

Odată cu creşterea numărului vizitatorilor a crescut şi valoarea încasărilor din bilete pentru muzee. Preţul unui bilet întreg la Muzeul Farmaciei este de 5,2 lei, iar pentru elevi şi studenţi 3,1 lei. La Muzeul de Artă, un bilet întreg costă 4 lei pentru expoziţii şi 10 lei pentru trei expoziţii la alegere. Tariful redus pentru elevi şi studenţi este de 1 leu, iar pentru trei expoziţii la alegere 2,5 lei. La Muzeul Etnografic, preţul unui bilet pentru adulţi este de 6 lei şi 3 lei pentru copii.

Ultimele Stiri
abonare newsletter