Actualitate

Dispută pe tema descurajării avorturilor

<p><img src="documente/stories/2012/04_aprilie/10/claudia-anastase.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Consilierea psihologică pentru femeile care vor să facă avort, între obligativitate şi alegere.</p>

Un proiect de lege iniţiat de câţiva parlamentari democrat-liberali obligă femeile însărcinate să meargă la un cabinet de consiliere psihologică, fără al cărui aviz nu vor putea face avort.

Legea aflată pe site-ul Camerei Deputatilor prevede şi înfiinţarea unor cabinete de consiliere pentru criza de sarcină, care vor funcţiona în cadrul fiecărei secţii de ginecologie a unităţilor spitaliceşti de stat şi privat. Proiectul este însă respins de femeile din PSD, dar şi de societatea civilă.

Proiectul a fost înregistrat în luna martie la Camera Deputaţilor şi ulterior la Senat. Camera Deputaţilor este, în acest caz for decizional.

 


Claudia Anastase: „Consilierea trebuie să fie facultativă“

Deşi criza demografică se adânceşte în România, o asemenea măsură nu ar face decât să îngrădească libertatea de alegere a femeii, au reacţionat ieri femeile din Opoziţie. Potrivit acestora, soluţiile presupun promovarea unor politici publice care să sprijine familia. Argumentul invocat de femeile din PSD este acela că deşi este necesară, consilierea nu poate fi obligatorie. De preferat ar fi consilierea facultativă.

„Sunt de acord cu consilierea facultativă/opţională, dar nicidecum cu cea obligatorie. Pentru tot ceea ce trăim azi datorită nepriceperii guvernanţilor actuali, o ţară întreagă ar avea nevoie de consiliere gratuită. Nu vreau ca aceeaşi guvernanţi care ne-au tensionat viaţa şi au distrus prin măsurile lor inclusiv speranţele de creştere demografică, să mai facă un pas spre îngrădirea drepturilor şi libertăţilor noastre fundamentale. Reflexul dictatorial al actualilor guvernanţi se simte în orice gest, mereu doresc să impună câte o îngrădire, contrar rolului pe care ei ar fi necesar să-l aibă, acela de a crea o stare normală şi firească în ţară, astfel încât fiecare femeie să-şi dorească să aducă pe lume cât mai mulţi copii“, a declarat pentru Monitorul de Cluj Claudia Anastase (foto) consilier local PSD şi vicepreşedinte PSD Cluj-Napoca.

Mihaela Suciu: „Am salva câteva vieţi“

„Decizia de a păstra sau nu sarcina aparţine exclusiv femeii”, subliniază proiectul de lege. Acelaşi lucru îl susţine şi liderul Organizaţiei de Femei a PDL Cluj, Mihaela Suciu, potrivit căreia „femeile trebuie să decidă asupra propriului corp“. Pe de altă parte, mai arată ea, „consilierea este necesară şi nu dăunează pentru mai multă informaţie şi pentru a salva câteva vieţi“. Totodată, Mihaela Suciu subliniază faptul că, în acest fel va creşte şi rolul consilierului.

„Cred că rolul consilierului la noi nu este suficient apreciat. Probabil că şi numărul sinuciderilor ar fi în scădere dacă lumea ar apela la consiliere, la psiholog. Nu cred că asta ar însemna manipulare, influenţare, pentru că o femeie nu poate fi influenţată când e vorba de o asemenea decizie, şi numai o femeie poate să înţeleagă asta, este important măcar câteva vieţi să salvăm astfel“, a adăugat Mihaela Suciu.


Reacţia societăţii civile

Reprezentanţii societăţii civile au avertizat ieri, cu privire la corectitudinea proiectului de lege care introduce consilierea obligatorie înainte de procedura de întrerupere a sarcinii şi o perioadă de gândire de cinci zile, arată realitatea.net.

Peste 20 de ONG-uri au solicitat Executivului să respingă propunerea legislativă privind înfiinţarea cabinetelor de consiliere pentru criza de sarcină. Reprezentanţii societăţii civile au susţinut că iniţiativa ar fi „un atentat împotriva femeilor şi familiilor”, care îşi propune „manipularea deciziilor personale ale pacientelor.

Ultimele Stiri
abonare newsletter