Actualitate

Peste o tonă de alimente pentru Paşti au fost retrase de la vânzare

<p><img src="documente/stories/2012/04_aprilie/11/06-razie opc_ft93.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Protecţia Consumatorilor Cluj a aplicat amenzi în valoare de 76000 de lei.</p>

Peste 1.200 de kilograme de produse alimentare, în valoare de aproximativ 25.000 lei au fost retrase temporar de la comercializare de inspectorii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Cluj. Au fost aplicate amenzi de 76.000 lei.

Produsele alimentare au fost retrase în din cauza neregulilor descoperite în urma unor controale la unităţi de alimentaţie publică şi catering. În plus, au fost oprite definitiv de la comercializare 208 kilograme de produse, în valoare de peste 3.000 lei. Au fost aplicate 75 de sancţiuni contravenţionale din care 49 de amenzi în valoare de 76.000 lei şi 26 de avertismente. În total, inspectorii CJPC Cluj au verificat 90 de operatori economici, din care 72 au avut diverse neconformităţi.

Printre neregulile descoperite se numără expunerea la comercializare a 20 de kilograme de carne congelată, preambalată, cu ambalaje parţial degradate ca urmare a numeroaselor manipulări, nerespectarea condiţiilor de depozitare, manipulare şi transport date de către producător, vânzarea de produse expirate.

 


Atenţie de unde cumpăraţi carne, ouă şi vin

Conducerea CJPC Cluj recomandă consumatorilor ca în preajma sărbătorilor pascale să cumpere carne numai din măcelării, magazine alimentare şi locuri special amenajate în pieţe. Referitor la ouă, se recomandă evitarea cumpărării acestora dacă au coaja crăpată, murdară sau spartă. La spargere, ouăle nu trebuie să prezinte albuşul tulbure sau amestecat cu gălbenuşul.

Potrivit conducerii CJPC Cluj, produsele de patiserie neambalate trebuie comercializate în termen de 24 ore de la data.

De asemenea, populaţia nu trebuie să se lase „ademenită” de vânzătorii de vin din pieţe sau din alte locuri neautorizate care vând produsele în recipiente PET refolosite, care oferă degustarea produselor prin intermediul dopurilor recipientelor pentru a dovedi „calitatea naturală” a produsului.

Operatorii economici care comercializează produse specifice sărbătorilor pascale rămân în continuare în atenţia inspectorilor CJPC Cluj.

Ultimele Stiri
abonare newsletter