Actualitate

Românii se consideră săraci

<p>Cei mai mulţi dintre români se consideră săraci, relevă un studiu sociologic realizat de IRES şi dat publicităţii marţi. De asemenea, 90% dintre cei chestionaţi cred că în România cei mai mulţi oameni sunt săraci.</p>

„Cei mai mulţi români tind să se considere săraci, întrucât atunci când sunt rugaţi să se poziţioneze pe o scală de la 1 la 10, unde 1 înseamnă «sărac», iar 10 înseamnă «bogat», media obţinută este 4,73. Mai mult, o proporţie covârşitoare a respondenţilor declară că sunt de părere că în România cei mai mulţi oameni sunt săraci - 90%; 5% dintre persoanele intervievate sunt de părere că majoritatea românilor sunt bogaţi, iar 3% că nu sunt nici bogaţi, nici săraci, deci au un statut intermediar”, se arată în analiza datelor sondajului IRES.

Pe de altă parte, 27% dintre persoanele intervievate declară că sunt mulţumite sau foarte mulţumite de felul în care trăiesc, în timp ce 71% sunt mai degrabă nemulţumite de acest aspect.

 


Vor impozite mai mici

Ca o consecință a acestei percepții, majoritatea românilor consideră că impozitul unic pe venit nu este corect şi ar dori ca impozitul actual de 16% să fie mai mic, potrivit sondajului de opinie realizat de IRES.

74% dintre cei chestionaţi sunt de părere că impozitul unic pe venit nu este corect, în timp ce doar 15% apreciază că acesta este corect. De asemenea, 66% dintre respondenţi cred că impozitul pe venit de 16% este prea mare, 4% îl consideră prea mic, iar 27% cred că nivelul respectiv este potrivit.

Conform sondajului IRES, 47% dintre cei chestionaţi cred că există o foarte mare inegalitate între oameni în România, 29% consideră că inegalitatea este mare şi 12% opinează că inegalitatea este mică. De asemenea, 73% dintre respondenţi consideră că bogaţii din România ar avea obligaţia să plătească impozite mai mari.

Studiul IRES, dat publicităţii marţi, a fost realizat în perioada 29-30 martie, pe un eşantion reprezentativ de 1.073 de persoane, cu o marjă de eroare de ± 3%.

Ultimele Stiri
abonare newsletter