Actualitate

Vals cu Bashir, un documentar animat la Cinema Victoria

<p><img src="documente/stories/2012/04_aprilie/11/12-film.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Ce faci când ești urmărit noaptea de 26 de câini teribil de agresivi.</p>

Cinema Victoria așteaptă în această săptămână cinefilii cu un documentar animat despre război recompensat cu o serie de premii internaționale: Vals Im Bashir (Vals cu Bashir), Israel, 2008.

Totul a pornit într-o seară, într-un bar, când un prieten vechi i-a povestit regizorului Ari Folman un coșmar care îi tot revenea și în care era urmărit de 26 de câini agresivi (același număr de câini în fiecare noapte). Discuțiile i-au dus la concluzia că trebuie să existe o conexiune cu o misiune a armatei israeliene în primul război libanez (în 1982), la care participaseră amândoi. Ari și-a dat seama că nu-și mai amintește aproape nimic din acea perioadă a vieții sale și a decis să-și intervieveze foștii camarazi de arme, pentru a înțelege ce s-a întâmplat cu el pe front. Amintirile au început să revină pe măsură ce povestea cu ei...

Regizorul a ales varianta documentarului animat considerând că aceasta îi poate da cel mai bine posibilitatea de a prezenta suprarealismul războiului.

 


Filmul a fost nominalizat la Oscar

Vals cu Bashir a câștigat Globul de Aur și a fost nominalizat la Oscar pentru Cel mai bun film străin (2009). Palmaresul său mai include două nominalizări la BAFTA, o nominalizare la Cannes, un premiu și trei nominalizări ale Academiei Europene de Film, șase premii ale Academiei Israeliene, precum și premii și nominalizări la diverse competiții internaționale din Europa și Asia.

Proiecția din cadrul Documentarului de miercuri va avea loc mâine, miercuri, 11 aprilie, de la ora 20.00, la cinema Victoria (Bulevardul Eroilor nr. 51). Prețul unui bilet este de 8 lei (preț întreg), respectiv 5 lei pentru elevi, studenți și pensionari.

Mai multe informații despre film găsiți pe site-ul oficial, www.waltzwithbashir.com.

Ultimele Stiri
abonare newsletter