Actualitate

Tratarea beţivilor nu va mai fi gratuită

<p /><img src="documente/stories/2012/04_aprilie/12/03-drunk.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Beţivii vor fi puşi la plată dacă ajung la spital după ce au consumat prea mult alcool: vor suporta 30% din costurile tratamentului.

Medicii clujeni consideră binevenită măsura, mai ales că cei mai mulţi se intoxică voluntar cu alcool.

Persoanele care ajung la spital după ce au băut prea mult ar putea să suporte 30% din costurile tratamentului dacă proiectul de lege în acest sens propus de deputaţii Mircia Giurgiu şi Tudor Ciuhodaru va trece şi de Camera Deputaţilor care este for decizional.

Medicii clujeni consideră binevenită măsura şi speră că îi va responsabiliza pe cei care ajung la spital din cauza consumului exagerat de alcool.

„Este o propunere foarte bună pentru că cine face o intoxicaţie etilică face acest lucru în mod voluntar. Cine face un astfel de gest trebuie să suporte consecinţele, să se responsabilizeze şi să nu încarce sistemul sanitar cu costuri care nu ar trebui să existe”, este de părere Cristiana Ciortea, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj.

Tratarea beţivilor costă mult

Potrivit proiectului de lege, tratarea cazurilor de etilism acut presupune costuri mari pentru spitale, tocmai de aceea în o treime din costuri ar trebui suportate de pacienţi. Cristiana Ciortea afirmă că tratarea unui astfel de caz are costuri diferite în funcţie de cât de gravă este situaţia.

„Sunt unii pe care doar îi cazăm, îi consultăm şi le punem perfuzii, dar cazurile mai grave, necesită şi investigaţii suplimentare”, precizează managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj.

Cele mai multe cazuri de intoxicare cu alcool etilic au loc în preajma sărbătorilor, dar nici în restul anului medicii de la Unitatea de Primire a Urgenţelor şi Psihiatrie nu sunt scutiţi de astfel de pacienţi şi au de a face cu beţivi zilnic. În proiectul de lege se menţionează că ponderea acestor pacienţi este semnificativă în secţiile de primiri urgenţe din toată ţara.


Cine nu plăteşte face muncă în folosul comunităţii

Conform proiectului de lege, cei care nu plătesc 30% din valoarea tratamentului, atunci acesta are obligaţia de a efectua 50 de ore de muncă în folosul comunităţii. Cei doi deputaţi spun că aceste măsuri sunt necesare pentru a reduce cazurile de etilism acut din cauza intoxicaţiilor cu alcool.

În proiect se mai spune că nu vor plăti acea taxă cei care ajung la spital în urma intoxicaţiilor involuntare şi pacienţii cronici.

Printre consecinţele consumului de alcool în exces se află accidentele rutiere mortale, violenţa, huliganismul, problemele în familie, excluderea din societate şi scăderea productivităţii muncii.

Ultimele Stiri
abonare newsletter