Actualitate

AJOFM Cluj vrea să pună detectivi pe urma şomerilor care muncesc la negru

<p /><img src="documente/stories/2012/06_iunie/19/06-daniel don ajofm _sc_05.jpg" border="0" align="left" /><br /><br />Proiectul, gândit încă din 2009, este reluat în calcul acum pe fondul proliferării pe piaţa clujeană a tandemului şomaj-angajare fără forme legale.

Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj s-a inspirat din metoda utilizată de italieni pentru a verifica onestitatea beneficiarilor de indemnizaţie de şomaj. Astfel, şomerii ar urma să fie urmăriţi de specilişti ai unor firme de investigaţii, care să culeagă probe pentru a afla dacă aceştia muncesc fără forme legale.
„Avem în vedere posibilitatea angajării unor detectivi particulari pentru depistarea şomerilor care muncesc la negru deoarece, în acest moment, nu avem soluţii eficiente de control. Dacă în Germania există poliţia muncii care înconjoară sediul societăţilor verificate cu personal înarmat şi câini, astfel încât nimeni nu se sustrage controlului, la noi cei aflaţi în ilegalitate află de control şi reuşesc să fugă de la locul de muncă”, afirmă Daniel Don, directorul AJOFM Cluj.
Ideea e în stadiu de proiect de câţiva ani din lipsa fondurilor.
„Pentru că acestă soluţie s-ar putea realiza doar prin externalizarea unor servicii încă suntem la nivelul analizei beneficii-costuri”, explică Don.

Don acuzat că a alocat deja bani pentru proiect, fără contraprestaţie însă

Directorul agenţiei clujene de detectivi particulari Discret îl acuză pe Daniel Don că s-ar fi folosit de ajutorul său pentru a concepe proiectul, dar ar fi dat contractul unei alte firme din Bucureşti fără ca aceasta să furnizeze servicii în schimbul sumelor primite.
„În urmă cu câţiva ani am fost iniţiatorul acestui proiect împreună cu domnul Don. După ce i-am furnizat toate cheile de acţiune, a renunţat la colaborarea noastră şi a dat contractul unei firme din Bucureşti. Ştiu că au fost făcute plăţi, dar nu s-au prestat servicii pentru banii primiţi”, a declarat pentru Monitorul de Cluj Liviu Banias, directorul agenţiei Discret.
Directorul AJOFM Cluj neagă acuzaţiile. „Am colaborat într-adevăr cu domnul Banias, însă proiectul nu a fost implementat, nici nu avea cum fără o notă de fundamentare, care necesită de altfel o analiză pentru care nu am avut fondurile necesare. Pot aduce dovezi că nu s-au realizat astfel de plăţi”, contraatacă Don.

Infidelitatea, cel mai des cercetată la Cluj

Angajarea detectivilor particulari este o practică la care apelează tot mai puţini clujeni. Criza a lovit şi acest domeniu determinând o scădere a numărului de clienţi. „Când era mai bine şi din punct de vedere economic aveam mai mulţi clienţi. Acum nu mai e aceeaşi deschidere pentru genul acesta de servicii”, mărturiseşte Călin Bont, directorul unei agenţii clujene.
Potrivit acestuia, clujenii apelează la agenţie în cele mai multe cazuri pentru a investiga cazuri de infidelitate. Detectivii se ocupă însă şi de căutarea persoanelor disparute de la domiciliu sau ascunse, identificarea unor persoane cu care s-a pierdut legatura, reconstituirea arborelui genealogic, identificarea eredităţii copiilor destinaţi adopţiei sau verificarea comportamentului copiilor cu privire la anturaj, consum de droguri sau alcool, secte sau fapte antisociale, dar şi de probleme juridice, cum ar fi obţinerea de date despre bunurile înstrăinate în scopul prejudicierii unei părţi într-un proces sau de identificări de persoane, înscrisuri sau martori pentru întocmirea documentaţiei necesare cumpărării şi întăbulării proprietăţilor achiziţionate.

Ultimele Stiri
abonare newsletter