Actualitate

Urmează patru zile de foc în toată ţara

<p /><img src="documente/stories/2012/06_iunie/19/05-canicula2.jpg" border="0" align="right" /><br /><br />În intervalul 19 – 22 iunie, vremea va fi călduroasă în toată ţara, local caniculară în cursul după amiezelor, cu temperature de 35-36 de grade.

În farmacii vor funcţiona puncte de prim ajutor în caz de caniculă. O informare emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) arată că vor urma patru zile cu temperaturi ridicate în toată ţara, după-amiaza putând să ajungă în unele zone chiar la 35-36 de grade. Indicele temperatură-umezeală va atinge şi depăşi uşor pragul critic de 80 al disconfortului termic în zonele de câmpie şi local în cele de deal şi de podiş.

Din 23 iunie, temperaturile scad

Conform prognozei ANM, în intervalul 23-27 iunie temperaturile vor marca o scădere în Transilvania, devenind apropiate de mediile multianuale ale perioadei şi se vor menţine relativ constante la valori normale până la sfârşitul perioadei de prognoză. „Aversele  însoţite de descărcări electrice vor fi de interes pentru întreaga regiune după data de 23 iunie şi până la sfârşitul perioadei de prognoză, cu o probabilitate mai mare pentru cantităţi de apă importante între 24 şi 26 iunie”, se arată în prognoza ANM.

Puncte de prim ajutor în farmacii

Autorităţile locale nu au luat deocamdată măsurile obişnuite în caz de caniculă. Primăria Cluj-Napoca nu a instalat deocamdată puncte cu apă potabilă în oraş. Reprezentanţii Biroului Mass-Media din cadrul Primăriei au declarat că trebuie să fie trei zile consecutive cu temperaturi de cel puţin 33 de grade pentru a instala puncte cu apă potabilă în oraş.
Nici farmaciile din oraş nu au fost declarate oficial puncte de prim ajutor, însă în caz de nevoie, populaţia poate cere ajutor în orice farmacie. „Ne-a contactat Direcţia de Sănătate Publică să ne pregătim pentru punctele de prim ajutor. Aşteptăm semnalul de la Prefectură. Dar, indiferent dacă o farmacie are sau nu afişul de punct de prim ajutor, în caz de nevoie oricine poate intra în farmacie unde găseşte apă, un scaun, răcoare, se poate lua tensiunea şi se poate chema ambulanţa”, a declarat Speranţa Iacob, preşedintele Colegiului Farmaciştilor Cluj.

Medicii recomandă fructe, legume şi lichide

În această perioadă, medicii recomandă consumul zilnic de lichide, între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Medicii ne sfătuiesc să consumăm în fiecare zi cât mai multe fructe şi legume proaspete precum pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă.

Ultimele Stiri
abonare newsletter