Actualitate

Roșienii le cer opozanților proiectului minier să termine cu „bătaia de joc și jignirile la adresa localnicilor”

<p /><img src="documente/stories/2012/06_iunie/19/04-rosia-montana03.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />„Roșia Montană are nevoie de minerit  iar România de locuri de muncă, pentru acest lucru cerem cât mai repede sprijinul guvernanților”, afirmă sindicaliștii din localitate.

Sindicatul „Viitorul Mineritului” Roșia Montană își exprimă, printr-o scrisoare deschisă, „indignarea față de acțiunile provocatoare și insistente împotriva proiectului minier ale unor organizații fără nici o legătură cu viața noastră, a celor care trăim aici, în Roșia Montană. Aceste acțiuni persistă în ultima vreme și sunt îndreptate împotriva mineritului, ocupația noastră din tată-n fiu și sursa noastră de trai”. Reproducem în continuare comunicatul de presă integral.

Roșia Montană a devenit scena unor piese de teatru, parodii prezentate drept salvarea noastră. Cea mai recentă tentativă de „salvare” se află în desfășurare în aceste zile, în centrul istoric al localității. Astăzi,  un grup de membri ai sindicatului nostru au recunoscut de la TV câteva persoane, reprezentanți ai organizației ARA din București, în frunte cu domnul Ștefan  Bâlici, vajnic luptător  împotriva proiectului Roșia Montană și implicit împotriva dreptului la o viață mai bună a comunității din Roșia Montană.  Ne-au râs în față și ne-au spus cu un aer de superioritate că sunt roșieni și că Roșia Montană este a lor. Sunt cunoscuți drept opozanți foarte violenți ai proiectului. Cei care se opun investiţiei miniere de la Roşia Montană continuă să atace acest proiect, forţând guvernantii să întoarcă spatele oamenilor care au nevoie de locuri de muncă şi de un trai mai bun, la ei acasă.


„Domnul Bâlici a fost foarte activ în ultima vreme pe TV împotriva Roșiei Montane. El și alții își bat joc pe față de comunitatea de aici, spun minciuni despre proiectul minier și despre faptul că roșienii nu vor minerit. Au ajuns să inventeze orice ca să stopeze proiectul și să ne lase fără locuri de muncă. Declaraţiile ONG-urilor care se împotrivesc proiectului minier contrastează cu situaţia dramatică în care se află acum cea mai mare parte a familiilor din Roşia Montană, lipsa locurilor de muncă. Cei care lucrau la companie și-au mai pierdut odată locurile de muncă prin oprirea procedurii de avizare a proiectului minier la care au contribuit şi organizaţiile opozante. Sperăm ca acum guvernanții să nu le mai dea apă la moară și să nu îi ajute să ne lase să trăim în sărăcie. Zona are nevoie de minerit, România are nevoie de investiții și de locuri de muncă”, susține Cristian Albu, președintele Sindicatului „Viitorul Mineritului” Roșia Montană.

Cu puțin timp în urmă, inscripții indecente au fost scrise pe câteva clădiri din centrul istoric al Roșiei Montane, printre care și expoziția de arheologie și istorie „Aurul Apusenilor”, o clădire restaurată și dată în folosință ca muzeu de către RMGC. Un alt gest de „salvare” a Roșiei Montane a fost al  activistului Mihai Goțiu,  în mijlocul comunității de roșieni din Munții Apuseni. După ce împreună cu aghiotanții lui au  băut lăzi întregi de bere până la 5 – 6 dimineața, Mihai Goțiu și alte personaje din gașca lui au  jignit localnicii, i-au înjurat și i-au scuipat, le-au înțepat  roțile mașinilor care asigură asistență socială la Roșia Montană, tocmai pentru a incita oamenii la violență.


O altă acțiune de „salvare” a Roșiei Montane este Fân Fest, un festival care a călcat în picioare valorile şi credinţele noastre chiar la noi acasă. În  Biserica Unitariană din Roşia Montană, opozanții au pus în scenă o piesă cu cuvinte obscene și înjurături, într-un loc sfânt pentru roșieni. Pornografia nu are ce căuta în bisericile noastre. De când se ține la Roșia Montană, acest festival nu a fost un act de cultură pentru salvarea zonei ci o bătaie de joc neîntreruptă la adresa localnicilor.Cei care au venit nu au avut nimic în comun cu tradiţiile şi cultura zonei. Au dat peste cap viaţa normală a Roşiei Montane, unde oamenii nu doresc decât să muncească şi să trăiască în linişte.Unii dintre ei au jignit localnicii, i-au înjurat, le-au devastat grădinile şi gospodăriile în setea lor de „cultură”. S-au drogat, au băut și au lăsat în urma lor mormane de gunoaie ca semn de „respect” pentru mediu.

Comunitatea consideră că bătaia de joc a opozanților proiectului minier a atins punctul culminant și le cere guvernanților să ia cât mai repede o decizie pentru demararea proiectului minier, încheind astfel cu jignirile și bătaia de joc la adresa localnicilor. Ne exprimăm revolta față de toate falsele acțiuni de salvare a localității noastre, cerem autorităților să ia act de aceste manifestări și să le stopeze.


„Opozanţii nu au făcut niciodată altceva decât să critice fără niciun argument logic, să intimideze atât investitorii, cât şi autorităţile care au menirea de a decide relansarea mineritului în Apuseni. Avem nevoie de locuri de muncă. Fără ele, Roşia Montană va muri încet. La ora actuală, 85% din tineri şi oamenii care pot lucra nu au locuri de muncă. Dacă nu ar fi venit Roşia Montană Gold Corporation, până acum zona era moartă de tot. Eu reprezint aproape 500 de angajati ai RMGC astăzi, când proiectul minier nici nu a început. Iar cei care se opun nu au propus niciodată investiții concrete, nu au creat niciun loc de muncă. Sperăm ca toţi românii să-şi dea seama de minciunile opozanţilor care nu au făcut niciodată altceva decât să critice fără argumente, să intimideze autorităţile care trebuie să ia o decizie în relansarea mineritului din zonă”, mai spune Cristian Albu.

Peste 90 la sută dintre localnicii din Roşia Montană sunt pentru demararea proiectului minier. Localnicii dar și cei din comunitățile învecinate vor un minerit modern şi responsabil, locuri de muncă, un mediu curat şi o dezvoltare durabilă a zonei. Toate acestea le putem avea prin proiectul minier, care respectă legislaţia în vigoare şi cele mai înalte standarde în domeniu. Asta îşi doresc roşienii. Aceasta este dorinţa comunităţii şi vom lupta pentru ceea ce ne aduce bunăstare.


Dacă nu se face proiectul minier, oamenii vor fi forţaţi să plece în alte părţi în căutarea unui loc de muncă, zona se va depopula şi patrimoniul se va distruge. Zona nu oferă alternative realiste pentru alte activităţi economice. Ne-am săturat de minciuni, de interese ascunse şi nu mai vrem ca alţii să vorbească şi să hotărască în numele nostru. Ne refuzaţi dreptul la un trai decent, şansa copiilor noştri de a merge la şcoală, de a  avea un viitor mai bun.

Avem în zonă un investitor care ne poate oferi nu doar locuri de muncă, ci ne poate ajuta să avem un mediu curat, să ne punem în valoare tradiţiile şi patrimoniul, să dezvoltăm zona, iar Roşia Montană să fie cu adevărat un loc cunoscut pe harta lumii, dar nu prin ceea ce este acum - un subiect controversat, ci printr-o comunitate modernă, prosperă şi o zonă turistică de invidiat. Toate acestea vor putea fi posibile dacă proiectul minier de la Roşia Montană va demara.


Dragi guvernanți, nu mai lungiți starea de incertitudine, nu ne mai condamnați să fim bătaia de joc a celor care luptă împotriva proiectului minier. Luați cât mai repede o decizie în favoarea mineritului la Roșia Montană și în alte zone din țară.

Lăsați războaiele și jocurile politice, acest proiect este pentru oamenii de aici și pentru România. Sprijiniţi această investiţie minieră să pornească şi vă vom fi recunoscători tot restul vieţii.

În numele Sindicatului „Viitorul Mineritului” Roșia Montană, semnează Cristian Albu, președinte.

Ultimele Stiri
abonare newsletter