Actualitate

Bolnavii reclamă instituţiilor UE lipsa medicamentelor ieftine

<p><img src="documente/stories/salon pacienti bolnavi pat spital clinica chirurgie 3 rp 07.jpg" border="0" style="float: right; border: 0px none; margin: 2px 5px;" /><strong>Bolnavii de cancer şi alte boli cronice sunt hotărâţi să se adreseze instituţiilor europene din cauza că banii alocaţi pentru pacienţii cu afecţiuni oncologice sunt prea puţini şi, în plus, multe medicamente ieftine au dispărut de pe piaţă. </strong></p>

Pacienţii care au nevoie de terapii inovatoare sunt puşi pe liste de aşteptare, numite de bolnavi „liste ale morţii”.

Asociaţiile de pacienţi reclamă că bugetul alocat pentru cancer este foarte mic în comparaţie cu nevoile reale ale bolnavilor. „Medicii sunt puşi în faţa unor situaţii imposibile de a-şi ţine în viaţă pacienţii, în condiţiile în care medicamentele necesare schemelor de tratament au dispărut de pe piaţa românească”, a afirmat Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC). În ultima perioadă, pacienţii au semnalat dispariţia unor medicamente ieftine de pe piaţă atât pentru cancer, cât şi pentru alte afecţiuni, aspect confirmat de farmaciştii clujeni, dar şi de conducerea Ministerului Sănătăţii. „O parte din medicamente într-adevăr au dispărut. Noi comercializăm partea de tablete şi au dispărut o parte din ele. Pacienţii sunt purtaţi de la o farmacie la alta pentru că medicii mai prescriu acele medicamente, dar noi nu avem cu ce să le înlocuim pentru că nu există acele produse”, a declarat reprezentanta farmaciei Elmafarm Cluj-Napoca.
În urmă cu aproximativ două săptămâni, conducerea Ministerului Sănătăţii a recunoscut că lipsesc de pe piaţă medicamente ieftine, cu menţiunea că pentru unele medicamente care nu se mai produc să se schimbe schema terapeutică, iar pentru altele compania de stat Unifarm să achiziţioneze anual stocul necesar, cerut de Comisia de Oncologie.  

Întârzieri la decontare de o lună la Cluj


În judeţul Cluj, sunt întârzieri de 30 zile către farmaciile cu circuit deschis, faţă de perioada legală de decontare a medicamentelor din Programul Naţional de Oncologie. „În cadrul Programelor Naţionale de Oncologie şi Diabet, cele două mari programe naţionale, sunt întârzieri de 30 de zile faţă de termenul legal de 90 de zile plus cele 30 de zile de validare, deci un total de 120 de zile”, a declarat Crina Grozav, purtătorul de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate Cluj.

Dispariţia medicamentelor, dezastru pentru bătrâni şi copii

Cezar Irimia este de părere că dispariția din farmacii a multor medicamente ieftine va avea consecințe dezastruoase pentru categoriile sociale cele mai sensibile: bătrânii și copiii. El mai spune că de la începutul anului au fost transmise numeroase semnale de alarmă în acest sens, dar toate au rămas fără ecou. „Autoritățile s-au arătat insensibile în fața disperării românilor care se văd lipsiți de un drept fundamendal: dreptul la viață.
În aceste condiții nu putem decât să ne aşteptăm la consecinţe extrem de grave din punct de vedere social”, a spus Cezar Irimia.

Se vor adresa instituţiilor europene


Conducerea FABC este hotărâtă să meargă mai departe şi să se adreseze instituţiilor europene, „pentru a interveni imediat şi radical în politica dezastruoasă a sistemului sanitar din România, politică ce a condamnat, în ultimii ani, mii de pacienţi la moarte”.
Reprezentanţii pacienţilor „cer public premierului României, Victor Ponta, să intervină şi să oprească genocidul din sănătate, prin finanţarea, cel puţin la limita de avarie, a sistemului public de sănătate din România”.

Bolnavii renunţă la viaţă

Cezar Irimia a subliniat că în timp ce în alte state europene durata medie de viață a populației crește, în România este mai mică cu 5 ani faţă de media europeană şi tot mai mulți oameni mor din lipsă de medicamente sau pentru că nu își permit să cumpere tratamentele recomandate de medici. În opinia conducerii FABC, accesul limitat la medicamente nu face decât să îngreuneze și mai mult situaţia bolnavilor oncologici din România şi în cele din urmă îi face să renunțe la tratament, deci renunţă la viaţă.

Ultimele Stiri
abonare newsletter