Actualitate

Resfințirea bisericii parohiei maramureșene Seini

<p /><strong />Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop şi Mitropolitul Andrei împreună cu PS Episcopul vicar Iustin Sigheteanul au săvârşit duminică, 2 septembrie 2012 slujba resfinţirii bisericii din Seini, Maramureş, înconjuraţi de un sobor de peste 30 de preoţi şi diaconi.

În cuvântul său de învăţătură, de la finalul liturghiei Mitropolitul Andrei i-a îndemnat pe credincioşi să ducă o viaţă creştinească pentru a dobândi mântuirea: „Pentru ca lumea noastră să-şi găsească sensul, să intre într-o firească cărare înspre o viaţă mai bună, trebuie să înveţe să muncească, elevii şi studenţii să înveţe, ca să se formeze bine, oamenii maturi să câştige muncind, nu şmecherind, şi noi toţi, creştinii, vom ajunge în rai dacă vom duce o viaţă creştinească”.
La finalul Sfintei Liturghii IPS Mitropolit Andrei a primit titlul de cetăţean de onoare al oraşului Seini. Totodată deputatul de Maramureş Nicolae Bud a primit distincţia Crucea Transilvană pentru sprijinirea lucrărilor de ctitorire a bisericii.


Locaşul de cult cu hramul Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil din localitatea Seini a fost construit în perioada 1866-1910. Aceasta este singura biserică din ţară cu altarul realizat din piatră. Ctitorul ei este memorandistul Alexiu Berinde, cel care a proiectat catedrala lui Vasile Lucaciu din Sisești. Biserica păstrează o icoană datând din anul 1600, provenită din vechea biserică de lemn din cimitirul de pe valea Seinel, denumita „Biserica haiducilor”. Locaşul de cult, monument istoric, a fost reabilitat şi renovat în ultimii ani. S-au realizat reparaţii capitale atât în exterior, cât şi în interiorul bisericii şi a fost refăcută şi pictura locaşului de cult. Lucrările de reparaţii coordonate de preoţii Gheorghe Pop şi Toma Pop au fost finalizate anul acesta.

Ultimele Stiri
abonare newsletter