Actualitate

Tovarăşul de călătorii al lui Che Guevara a murit

<p><img class="caption" src="documente/stories/03_martie/07_ziua/guevara.jpg" border="0" alt="Che Guevara şi Alberto Granado" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Biochimistul argentinian Alberto Granado a murit sâmbătă, la Havana, la vârsta de 88 de ani, a anunţat televiziunea locală, citată de AFP. Granado a fost cel care l-a însoţit pe Ernosto “Che” Guevara într-o călătorie pe motociclete în mai multe ţări din America Latină în anii 1950.</p>

Corpul neînsufleţit al lui Granado urmează să fie incinerat, potrivit dorinţei lui, iar cenuşa va fi împrăştiată în Argentina, Cuba şi Venezuela, relatează Mediafax. “El Petiso” (micuţul), aşa cum îl numea Guevara, l-a acompaniat pe comandant într-o călătorie lungă pe motociclete, din 29 decembrie 1951 până pe 26 iulie 1952. Călătoria a fost descrisă într-un film regizat de brazilianul Walter Salles – “Diarios de Motocicleta”, care a obţinut premiul Oscar în 2005, pentru cea mai bună coloană sonoră. În film au jucat Gael García Bernal (Che Guevara) şi Rodrigo De la Serna (Alberto Granado).

Intervievat în urmă cu câţiva ani despre această prietenie, Granado a declarat: “Ne înţelegeam bine când vorbeam de politică sau de boli (...), gândeam aproape întotdeauna la fel. Dar cel mai bine semănam în ceea ce priveşte reacţiile la lucrurile care ne displăceau”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter