Actualitate

Kovesi propune confiscarea averilor nelegale dobândite de persoanele condamnate

<p />Procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, a declarat luni că actuala legislaţie ar trebui modificată pentru a permite autorităţilor să confişte averile nelegale dobândite de persoanele care au suferit o condamnare penală.

'Se întâmplă de multe ori ca unui traficant de droguri să i se poată confisca doar sumele obţinute la ultima tranzacţie sau unui funcţionar corupt să i se confişte doar ultima mită şi să nu fie posibilă confiscarea averii pe care în mod vădit nu o putea obţine din venituri legale. Este inechitabil şi nu putem continua în acest mod. Justiţia va fi într-adevăr eficientă atunci când un condamnat va pierde toate bunurile dobândite nelegal. Atunci nu o să mai vedem situaţii în care infractorii îşi asumă riscul de a petrece un timp în închisoare ştiind că după eliberare vor conduce maşini de lux şi vor locui în vile obţinute prin ilegalităţi', a spus Kovesi, la prezentarea bilanţului activităţii Ministerului Public pe anul trecut.

Procurorul general a arătat că în urma unui sondaj 82% din cei intervievaţi consideră că ar trebui confiscată averea unei persoane care nu o poate justifica.

'Avem nevoie de norme care să răstoarne sarcina probei cu privire la caracterul licit al averii persoanelor condamnate. O astfel de reglementare funcţionează deja în majoritatea statelor europene, iar Curtea de la Strasbourg a considerat-o ca fiind în concordanţă cu standardele în materia drepturilor omului. România trebuie să implementeze decizia cadru 212 a Consiliului Uniunii Europene referitoare la confiscarea extinsă nu doar pentru a ne îndeplini obligaţiile asumate ca stat comunitar, ci, în primul rând, pentru a răspunde unei nevoi sociale presante', a mai declarat procurorul general.

Ultimele Stiri
abonare newsletter