Actualitate

Grevă japoneză în şcoli împotriva Codului Muncii

<p>“Este un cod foarte liberal şi cred că oamenii încă nu realizează ce-i aşteaptă”, a declarat preşedintele SLIPC, Lucia Cojocaru.</p>

Profesorii clujeni din învăţământul preuniversitar au protestat ieri faţă de asumarea de către Guvern a Codului Muncii printr-o grevă japoneză.

Protestul s-a concretizat prin purtarea, în locul deja cunsocutelor banderole albe, a unor insigne cu însemnele Sindicatului Liber din Învăţământul Preuniversitar Cluj (SLIPC), dar fără a se întrerupe cursurile.


“Pe lângă mărţişoare, profesorii, vor purta azi (ieri – n.r.) în piept şi sigla sindicatului. Sindicatul Liber din Învăţământul Preuniversitar Cluj a decis să îşi exprime protestul faţă de asumarea răspunderii Guvernului pe Codul Muncii prin declanşarea unei greve japoneze care nu va perturba procesul educativ. Este o formă de protest fără întreruperea activităţii”, a declarat ieri preşedintele SLIPC, Lucia Cojocaru, citată de Agerpres.

Liderul sindical a explicat că – din punctul de vedere al membrilor de sindicat pe care îi reprezintă – unele dintre noile prevederi ale Codului Muncii nu sunt acceptabile, iar cea mai gravă este renunţarea la contractul colectiv de muncă la nivel de ramură. Ea a explicat că, prin contractul colectiv de muncă la nivel de ramură, profesorilor le erau asigurate nişte drepturi obţinute de sindicate în ani de zile şi care acum vor dispărea.


Cojocaru a subliniat că, în octombrie anul trecut, contractul colectiv de muncă la nivel de ramură a expirat şi nu a mai fost semnat altul.

Guvernul a aprobat, însă, luni seară, un amendament la Codul muncii, prin care se prevede expres în text existenţa unei legi speciale care urmează să fie adoptată pentru încheierea contractelor colective de muncă. “Contractele colective de muncă şi actele adiţionale încheiate în intervalul de la data intrării în vigoare a prezentei legi şi până la 31 decembrie 2011 nu pot prevedea o durată de valabilitate care să depăşească 31 decembrie 2011. După această dată, contractele colective de muncă şi actele adiţionale se vor încheia pe durată stabilită prin legea specială”, prevede amendamentul însuşit de Executiv la propunerea sindicatelor.

Ultimele Stiri
abonare newsletter