Actualitate

Revin plafoanele pentru compensate

<p><img class="caption" src="documente/stories/03_martie/09_ziua/farmacie.jpg" border="0" alt="farmacie" title="În prezent, nu există o limită, dar farmaciile şi pacienţii tot se confruntă cu probleme din cauza epuizării banilor de la Casa de Asigurări de Sănătate" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Reţetele compensate şi gratuite s-ar putea elibera, de la 1 aprilie, în limita unui anumit plafon. Odată atins pragul, farmacia nu va mai putea elibera reţete.</p>

După 1 aprilie, bolnavii s-ar putea vedea obligaţi să alerge de la o farmacie la alta, în căutarea uneia care să nu-şi fi depăşit bugetul pentru reţete compensate şi gratuite.

Directorul general al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Dorin Ionescu, a declarat, în cadrul unei dezbateri publice pe tema Contractului-cadru pentru 2011-2012, că farmaciile vor avea un buget orientativ. Această prevedere ar urma să fie valabilă de la 1 aprilie, o dată cu intrarea în vigoare a noului Contract-cadru.


Participanţii la dezbatere nu au fost de acord cu ideea introducerii bugetului orientativ deoarece acesta va crea probleme pacienţilor. Mai precis, în cazul în care farmaciile nu mai au bani, nu vor mai putea elibera reţetele, iar bolnavii vor fi nevoiţi să alerge de la o farmacie la alta în speranţa că undeva vor mai găsi o farmacie care nu şi-a epuizat plafoanele.

 


Există plafoane şi în prezent, dar la CAS


Speranţa Iacob, preşedintele Colegiului Farmaciştilor Cluj precizează că în prezent farmaciile nu au o limită financiară propriu-zisă la eliberarea reţetelor, dar cu toate acestea există totuşi un plafon. Este vorba despre un plafon la CAS Cluj, fiind vorba despre fondurile de care dispune CAS Cluj. Reţetele eliberate de farmacii sunt plătite de CAS Cluj în limita banilor primiţi de la CNAS.


„Acum nu avem plafoane, dar avem totuşi întârziere la reţete de câteva luni”, afirmă Speranţa Iacob. Cu toate acestea, farmaciile din judeţ nu au încetat să elibereze reţetele compensate şi gratuite.

Preşedintele Colegiului Farmaciştilor Cluj mai subliniază că în sistemul social întotdeauna va fi greu de găsit soluţia ideală, principala problemă fiind banii.


 

Plafoanele, o amintire neplăcută



Plafoanele la farmacii au mai funcţionat în urmă cu câţiva ani, iar în acea perioadă fiecare început de lună aducea cozi interminabile. Astfel, farmaciile epuizau fondurile în primele zile ale lunii, iar pacienţii erau nevoiţi să meargă de la o farmacie la alta pentru reţete. În cel mai rău caz, erau obligaţi să îşi cumpere medicamentele sau să aştepte până luna viitoare când se distribuiau din nou fonduri.

Ultimele Stiri
abonare newsletter