Actualitate

8 Martie: Se împlinesc 220 de ani de la prima Declaraţie de emancipare a femeii

<p>Prima Declaraţie oficială pentru drepturile femeii din lume a fost redactată şi publicată în perioada Revoluţiei Franceze, la 1791, de scriitoarea Olympe de Gouges (Marie Gouze).</p>

'Astăzi se împlinesc 100 de ani de când, pentru prima dată, a fost sărbătorită Ziua Internaţională a Femeii şi se împlinesc, totodată, 220 de ani de când Marie Gouze, cunoscută sub numele de Olympe de Gouges, a lansat, în timpul Revoluţiei Franceze, Declaraţia drepturilor femeii şi cetăţenei, pe care foarte puţini o amintesc şi în care se recomanda ca femeia să aibă acelaşi statut cu bărbatul', a afirmat, marţi, directorul Institutului Român pentru Drepturile Omului, Irina Zlătescu, care a participat la lansarea cărţii de memorii a cântăreţei Gabi Luncă, un eveniment organizat de Partida Romilor ProEuropa.

Prof. univ. dr. Irina Zlătescu a menţionat că, cel puţin până la Declaraţia Universală a Drepturilor Omului şi până la Convenţia de eliminare a unor forme de discriminare faţă de femei, s-au făcut eforturi foarte mari pentru obţinerea de drepturi egale între cele două sexe.

'Şi chiar dacă au fost obţinute, atunci, doar pe hârtie, femeile, indiferent de etnie, se luptă în continuare pentru recunoaşterea calităţilor lor profesionale, ştiinţifice şi culturale', a afirmat Irina Zlătescu.

În cadrul evenimentului, directorul IRDO a citit mesajul adresat, de Ziua Femeii, de secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, care punctează o agendă a ONU în sprijinul femeii.

Din cuprinsul documentului reiese necesitatea acţiunilor îndreptate împotriva violenţelor la care sunt supuse femeile, în special cele care convieţuiesc în zone de conflict ale globului.

În acest sens, ONU a iniţiat campania 'Uniţi-vă pentru a pune capăt violenţelor împotriva femeilor', care îşi propune implementarea concretă a hotărârii Consiliului de Securitate 1325 cu privire la femei, pace şi securitate.

O altă iniţiativă a ONU vizează sporirea numărului de femei cu acces la puterea de decizie politică, pornind şi de la statistici care arată că doar 10% din statele lumii au şefi de guvern femei.

Nu în ultimul rând, se menţionează lansarea în 2011 a unei entităţi ONU pentru egalitatea de gen şi emanciparea femeii, intitulată 'Femeile ONU'.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter