Actualitate

Ion Caramitru îşi serbează ziua de naştere repetând pentru premiera piesei Macbeth

<p><img class="caption" src="documente/stories/03_martie/10_ziua/ion-caramitru.jpg" border="0" alt="ion caramitru" title="Sursa foto: www.vedetetv.ro" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Ion Caramitru, care împlineşte miercuri 69 de ani, pregăteşte un nou spectacol cu piesa Macbeth de Shakespeare, în regia lui Radu Penciulescu.</p>

Actorul a declarat, pentru AGERPRES, că este foarte ocupat, în aceste ultime zile până la premieră, tot timpul petrecându-l cu retuşuri pentru spectacol.

'Suntem pe ultima sută de metri cu repetiţiile. Azi am început de dimineaţă şi nu ştiu când vom încheia ziua. Am luat o scurtă pauză pentru prânz şi reîncepem repetiţiile', a precizat miercuri Ion Caramitru, care a mărturisit că nu are timp să-şi sărbătorească ziua de naştere.

Consultantul artistic de la Teatrul Naţional Bucureşti Olivia Chirvasiu a precizat că nu a fost organizat vreun eveniment aniversar, pentru că Ion Caramitru este ocupat să termine repetiţiile, astfel încât 'piesa să fie perfectă'.

'Dl Caramitru este foarte ocupat cu repetiţiile şi, până la premiera piesei, nu cred că va avea timp să sărbătorească. Noi nu am organizat nimic special pentru a-l sărbători', a declarat Olivia Chirvasiu.

Premiera oficială a piesei de teatru 'Macbeth' de William Shakespeare, în regia lui Radu Penciulescu, va fi prezentată vineri, 11 martie, de la ora 19,00, la Sala Mare a Teatrului Naţional.

Rareori montată şi socotită chiar, în mitologia înţesată de superstiţii a teatrului, o piesă purtătoare de ghinion, 'Macbeth' este tratată, pe scena mare a Teatrului Naţional, ca un material literar viu, acut contemporan şi purtător de semnificaţii oricând actuale, a precizat TNB.

Radu Penciulescu - prestigios regizor şi pedagog, autor, la începutul anilor '70, al unui spectacol antologic cu 'Regele Lear' - descrie acum o lume sfâşiată de intrigi şi comploturi, o lume dură şi crudă, o lume foarte asemănătoare celei de azi.

La 47 de ani de la debutul lor la Teatrul Naţional, în piesa 'Eminescu' de Mircea Ştefănescu, Ion Caramitru şi Valeria Seciu se reîntâlnesc în rolurile principale, de data aceasta în rolurile Macbeth - Ion Caramitru şi Lady Macbeth - Valeria Seciu. Alături de aceştia la realizarea spectacolului participă actorii Matei Alexandru, Mircea Rusu, Dorin Andone, Alexandru Bindea, Ovidiu Cuncea, Mihai Calotă, Ana Ciontea, Amalia Ciolan, Victoria Dicu, Eduard Adam. Scenografia poartă semnătura Florilenei Popescu-Fărcăşanu, iar ambianţa sonoră i se datorează lui Iosif Herţea.

* * *

Ion Caramitru, preşedintele UNITER şi director al Teatrului Naţional Bucureşti, s-a născut pe 9 martie 1942, în Bucureşti. El a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale, promoţia 1964.

Onorat cu mai multe distincţii, inclusiv cu titlul de Ofiţer de Onoare al Ordinului Imperiului Britanic pentru activitatea culturală româno-britanică, acordat de Regina Elisabeta a-II-a şi distincţia de Cavaler al Ordinului Literelor şi Artelor în Franţa, Ion Caramitru a întreprins şi o importantă activitate regizorală.

Repertoriul său actoricesc cuprinde roluri principale în piese de teatru importante semnate de William Shakespeare, A.P. Cehov, Luigi Pirandello, Georg Büchner, Bernard Shaw, Alfred de Musset etc. A colaborat cu mari regizori ai scenei româneşti precum Sică Alexandrescu, Moni Ghelerter, Liviu Ciulei, Vlad Mugur, Andrei Şerban, Radu Penciulescu, Alexandru Tocilescu, Cătălina Buzoianu.

Ion Caramitru este şi un foarte apreciat actor de film. Dintre zecile de pelicule în care a apărut în roluri importante merită menţionate producţiile: 'Pădurea spânzuraţilor', film premiat la Cannes, în 1965, pentru regie - Liviu Ciulei, 'Iarba verde de acasă' în regia lui Stere Gulea (1978), 'Ecaterina Teodoroiu', regia Dinu Cocea. De asemenea, el este cunoscut publicului şi pentru rolul Socrate din celebra serie 'Liceenii'.

Talentul său, remarcat de producătorii din străinătate, l-a recomandat pentru roluri în filme precum 'Kafka' (1991), regia Steven Soderbergh, alături de Jeremy Irons şi Theresa Russell, 'Mission: Impossible', regia Brian de Palma sau minunatul rol Count Fontana din 'Amen' (2002), regia Costa Gavras.

Perioada 1985-1990 a rămas în amintirea lui Ion Caramitru printr-o bogata activitate teatrală. În 1985 a avut loc premiera la Hamlet, spectacol care s-a jucat timp de şapte ani pe scena Teatrului Bulandra.

Ultimele Stiri
abonare newsletter