Actualitate

1.200 de zile pentru un medicament

<p><img class="caption" src="documente/stories/03_martie/14_ziua/medicamente.jpg" border="0" alt="medicamente" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Pacienţii din România trebuie să aştepte 1200 de zile pentru a intra pe lista medicamentelor compensate inovatoare. În Europa cea mai lungă aşteptare este de 403 zile.</p>

Asociaţiile de pacienţi din România estimează că ţara noastră are cea mai mică rată de compensare a medicamentelor din Europa: 59%, în timp ce media europeană este de 81%.

Problemele cu care se confruntă pacienţii din România au fost discutate la sfârşitul săptămânii trecute în cadrul Forumului Naţional al Asociaţiilor de Pacienţi, organizat de Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC) din România, în parteneriat cu Colegiul Medicilor din România.


 

10% din pacienţi au renunţat la tratament



Participanţii au realizat o radiografie a situaţiei pacienţilor din ţara noastră, iar concluziile celor aproximativ 300 de reprezentanţi din partea a 170 de asociaţii de pacienţi nu sunt unele deloc pozitive.

Astfel, în urma discuţiilor din cadrul evenimentului s-a ajuns la concluzia că 10% dintre pacienţi au renunţat la tratament din cauza măsurilor luate de autorităţi în 2010. De asemenea, potrivit organizatorilor forumului, pacienţii români au cea mai mică rată de compensare a medicamentelor din Europa, fiind vorba despre un procent de 59%, în vreme ce media în Europa este de 81%.


 

Cea mai lungă aşteptare pentru medicamente noi



Ţara noastră stă foarte prost şi la capitolul accesului pacienţilor la medicamente compensate noi. Astfel, participanţii la dezabateri au subliniat că în România există cel mai mare timp de aşteptare pentru intrarea pe lista de medicamente compensate a medicamentelor inovatoare. Este vorba despre 1.200 zile, în vreme ce în Europa cea mai mare rată de aşteptare este în Belgia, de 403 zile.

 


Românii mor de boli ce pot fi prevenite


Pe lângă faptul că accesul la medicamente compensate este anevoios, în ţara noastră se moare din cauza unor boli care pot fi prevenite. “Avem valori mari ale ratelor de mortalitate sub vârsta de 65 de ani pentru cauze care pot fi evitate prin măsuri eficiente: boala cardiacă ischemică, cancerul de sân, cancerului de col. România înregistrează cea mai mare rata de mortalitate prin cancer din Europa”, au afirmat organizatorii forumului. Ei au atras atenţia că din cauza lipsei programelor de screening şi prevenţie nu ştim că suntem bolnavi.

Potrivit datelor de la nivel european, doar 19% dintre români declară că au probleme de sănătate sau boli de lungă durată, în vreme ce media în Europa este de 30%.

 

Pacienţii cer 6% din PIB pentru sănătate


Printre problemele semnalate de reprezentanții asociatiilor se numără şi educaţia scăzută a pacienţilor, lipsa medicilor din multe zone şi plafoanele impuse de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. De asemenea, reprezentanţii asociaţiilor de pacienţi consideră că este necesar să se aloce 6% din PIB pentru sănătate.

“Noi, asociaţiile de pacienţi vom lupta pentru păstrarea medicilor în ţară, pentru apărarea spitalelor de distrugere, pentru depolitizarea sistemului, prezenţa pacienţilor în forurile care decid pentru pacienţi, pentru protecţie socială normal şi în acord cu nevoile pacienţilor. Este necesară o strategie pe termen lung în sănătate, acordarea unui procent de 6% din PIB”, a declarat Cezar Irimia, preşedintele COPAC.

Ultimele Stiri
abonare newsletter