Actualitate

Flota a VII-a a SUA se retrage de lângă Fukushima din cauza radiaţiilor

<p>Flota a VII-a a marinei SUA şi-a retras luni navele din zona apropiată centralei nucleare de la Fukushima după detectarea în regiune a unui nivel de radiaţii nu foarte ridicat, relatează BBC şi Interfax.</p>

După cum au relatat anterior agenţiile internaţionale de presă, portavionul Ronald Reagan, care se află în Oceanul Pacific, la o distanţă de 160 km de coastă, a trecut printr-un nor radioactiv emis de reactoarele afectate de cutremur de la centrala nucleară din prefectura Fukushima.

În decurs de o oră, echipajul portavionului american a fost expus la doza lunară de radiaţii.

Pe de altă parte, Institutul de Geologie al SUA (USGS) a înregistrat luni 20 de replici de intensitate mică şi medie, variind între 4,6 grade şi 6,1 grade, pe coasta de est a Japoniei.

Replicile au fost localizate în zona insulei Honshu - cea mai mare din arhipelagul nipon - unde vineri s-a produs cel mai mare cutremur de pământ din ultimii 140 de ani în Japonia, de circa 9 grade pe scara momentului, care a declanşat un val seismic de 10 metri ce a măturat totul în cale pe distanţe de sute de kilometri. Epicentrul megacutremurului de vineri a fost localizat la 338 km nord-est de Tokio, la o adâncime de 14,9 de kilometri.

Seismologii niponi atenţionează că un nou cutremur cu magnitudinea de peste 7 grade, care va declanşa încă un tsunami devastator, este de aşteptat în termen de o lună.

Ultimele Stiri
abonare newsletter