Actualitate

Ion Besoiu va fi recompensat cu Premiul Gopo 2011 pentru întreaga carieră

<p><img class="caption" src="documente/stories/03_martie/15_ziua/ion-besoiu.jpg" border="0" alt="ion besoiu" title="Sursa foto: www.realitatea.net" style="margin: 2px 5px; float: right;" />Actorul Ion Besoiu va primi Premiul pentru întreaga carieră, la cea de-a cincea ediţie a Galei Premiilor Gopo, potrivit unui comunicat transmis AGERPRES.</p>

Unul dintre cele mai importante trofee din palmaresul Premiilor Gopo, acesta a fost acordat la ediţiile precedente altor trei actori emblematici pentru filmul românesc, respectiv Draga Olteanu-Matei, Marin Moraru şi Jean Constantin.

Născut pe 11 martie 1931 la Sibiu, Ion Besoiu a absolvit cursurile Academiei de Teatru şi Muzică din oraşul natal. Are o carieră impresionantă, care se desfăşoară pe parcursul a peste 50 de ani, perioadă în care a încântat publicul cu roluri memorabile în peste 100 de producţii cinematografice şi TV, precum şi în piese de teatru.

Printre titlurile care l-au propulsat pe Ion Besoiu în rândul celor mai talentaţi şi iubiţi actori români ai generaţiei sale se numără 'Furtuna', regia Andrei Blaier şi 'Neamul Şoimăreştilor', regia Mircea Drăgan, 'Haiducii', regia Dinu Cocea, 'Răscoala', regia Mircea Mureşan, recompensat la Cannes, în 1966, cu Premiul pentru Debut, 'Mihai Viteazul', regia Sergiu Nicolaescu, 'Ciprian Porumbescu', regia Gheorghe Vitanidis, sau celebra serie 'Toate pânzele sus', regizată de Mircea Mureşan, în care are ca parteneri actori precum Ilarion Ciobanu şi Jean Constantin.

Cariera lui Ion Besoiu în film cuprinde colaborări cu regizori importanţi, precum Mircea Mureşan, Mircea Drăgan, Sergiu Nicolaescu, Mircea Daneliuc sau Gheorghe Vitanidis.

Talentul şi devotamentul marelui actor au fost răsplătite de-a lungul timpului cu un Premiu de Excelenţă al Cinematografiei Române (2002), precum şi cu Premiul UNITER pentru întreaga activitate. De asemenea, în 2001, Ion Besoiu a fost declarat cetăţean de onoare al oraşului Sibiu.

Printre cele mai recente producţii în care Ion Besoiu poate fi văzut se numără debutul regizoral al lui Fanny Ardant, 'Cenuşă şi sânge', în care joacă alături de Olga Tudorache, dar şi pelicula lui Bobby Păunescu, 'Francesca'.

De asemenea, spectatorii români îl vor putea revedea pe actor în mult aşteptatul film regizat de Cătălin Mitulescu, Loverboy, aflat, în prezent, în post-producţie.

Cea de-a cincea ediţie a Galei Premiilor Gopo va avea loc pe 28 martie.

Peste 400 de profesionişti activi din toate domeniile industriei de film româneşti sunt invitaţi să voteze pentru desemnarea câştigătorilor trofeelor din acest an, fie în plic sigilat, prin poştă, fie online, prin intermediul unui mecanism de vot asigurat de prestigioasa firmă de audit şi consultanţă PricewaterhouseCoopers, cu care Gala Premiilor Gopo a demarat din 2011 un parteneriat extrem de important.

Gala Premiilor Gopo este organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR), cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC), Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional şi al Babel Communications.

Ultimele Stiri
abonare newsletter