Actualitate

Risc de accidente rutiere din cauza arderii resturilor vegetale

<p>Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Cluj atrag atenţia că în această perioadă există riscul producerii de accidente rutiere din cauza arderii resturilor vegetale din zona şoselelor.</p>

„Se observă, în ultima perioadă, că cetăţenii şi-au făcut un obicei în a trece la curăţenia de primăvară a grădinilor şi livezilor prin arderea resturilor vegetale, a gunoaielor, deşeurilor sau a vegetaţiei uscate, fără a mai supraveghea flăcările. Fumul declanşat de focarele deschide în preajma drumurilor judeţene, naţionale, europene, autostrăzi, poate creşte riscul de producere a accidentelor rutiere, din cauza reducerii vizibilităţii”, a precizat Gina Pop, purtătorul de cuvânt al IPJ Cluj.

În acest context, ea a mai afirmat că pentru a preîntâmpina producerea unor astfel de evenimente care pot avea consecinţe grave, cum ar fi pagubele materiale importante şi pierderile de vieţi omeneşti, este necesar ca cetăţenii să ştie că arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se face numai cu respectarea unor reguli. Astfel, arderea vegetaţiei se poate face în condiţii meteorologice fără vânt, vegetaţia uscată trebuie colectată în grămezi mici astfel încât arderea să poată fi controlată. De asemenea, arderea trebuie făcută în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier sau de construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
Potrivit reprezentanţilor IPJ Cluj, arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu focul. Acest permis se emite prin grija primarului de către şeful Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă sau persoana desemnată în acest sens.
Se exceptează de la obţinerea permisului de lucru cu focul numai executarea arderii vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cadrul gospodăriilor proprii.

Ultimele Stiri
abonare newsletter