Actualitate

Ziua maghiarilor, sărbătorită la Cluj

<p><img class="caption" src="documente/stories/03_martie/16_ziua/mars-defilare-ziua-mag.jpg" border="0" alt="ziua maghiarilor" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Aproximativ 1000 de etnici maghiari au sărbătorit ieri la Cluj „Ziua maghiarilor de pretutindeni”.</p>

Etnicii maghiarii de la Cluj au sărbătorit ieri “Ziua maghiarilor de pretutindeni”. Manifestările au început încă de dimineaţă, cu un marş la care au participat câteva sute de persoane.

Manifestările au început dimineaţă, cu un marş al tinerilor. Aproximativ 500 de persoane au parcurs traseul Piaţa Avram Iancu - Piaţa Unirii cântând melodii patriotice şi populare ungureşti şi purtând drapelul Ungariei. Pe acorduri de fanfară, tinerii au fredonat cântece care amintesc de Revoluţia din 1848. Participanţii s-au oprit în faţa statuii Matei Corvin, iar apoi au asistat la slujba organizată la Biserica Sfântul Mihail. Aici au fost prezenţi şi elevi şi studenţi ai şcolilor maghiare din Cluj-Napoca, însoţiţi de profesori şi părinţi. „Pentru noi, această revoluţie a fost lupta pentru liberate. Am demonstrat că suntem maghiari şi suntem convinşi de asta. Iar acum simţim că şi în România putem fi liberi, ziua aceasta este a noastră”, a declarat pentru monitorul Rozsnyai Laszlo, unul dintre participanţii la manifestările organizate în Piaţa Unirii.


„Această sărbătoare este un simbol al libertăţii maghiarilor, dar nu ne soluţionează nouă problemele. De azi, de mâine. Din această sărbătoare nu vedem nimic, nu rezolvă problemele cotidiene”, a declarat un alt participant, Kiss Csaba.

 


Coroane de flori la locuinţa lui Petofi Sandor


După slujba de la Biserica Sfântul Mihail din Piaţa Unirii, maghiarii au participat la depunerea de coroane, din faţa fostului hotel Biasini, unde a locuit poetul Petofi Sandor, considerat erou naţional. Printre cei care au transmis mesaje s-au numărat primarul Sorin Apostu, viceprimarul Laszlo Attila, consilieri locali şi parlamentari UDMR, precum şi membri PCM. De asemenea, la depunerea de coroane au fost prezenţi preşedintele Consiliului Judeţean Alin Tişe, consilierul prezidenţial Peter Eckstein Kovacs, prefectul Florin Stamatian şi consulul Ungariei la Cluj, Silaghy Mathias.


 

Mesaje de la Bucureşti



ziua maghiarilorŞi preşedintele Traian Băsescu şi premierul Emil Boc au transmis etnicilor maghiari mesajele lor. Prin vocea consilierul prezidenţial Peter Eckstein Kovacs, şeful statului a precizat că maghiarii au dovedit că sunt un popor care a luptat pentru libertate. “Şi împreună am luptat pentru răsturnarea dictaturii comuniste, în 1989”, a fost mesajul transmis de Băsescu.

La rândul său, Florin Stamatian a transmis mesajul premierului Emil Boc, care a subliniat că, în relaţia cu UDMR, “cuvântul dat a fost întotdeauna respectat”. Premierul a ţinut să transmită, de asemenea, că „reprezentanţii comunităţii maghiare în Parlament şi Guvern au avut o contribuţie esenţială la realizarea şi aplicarea programelor de reformă care au salvat România de la colapsul economic”. Consulul Ungariei la Cluj, Silaghy Mathias, a transmis la rândul său mesajul premierului Ungariei, Victor Orban pentru maghiarii din Cluj.


Nici primarul Sorin Apostu nu s-a lăsat mai prejos. „E timpul să lăsăm deoparte neînţelegerile şi să luăm exemplul celor care au participat la Revoluţia din 1848. Evenimentul de astăzi este un simbol al egalităţii şi libertăţii. Cinstim memoria participanţilor la Revoluţie. Avem planuri mari pentru clujeni, vă invit să trăim în condiţii europene, în oraşul nostru comoară”, a fost mesajul primarului Sorin Apostu.

„Trebuie să avem asemenea, momente, să sărbătorim, pentru ca noua generaţie să ştie câte ceva despre cei care au plătit cu sânge. Nu contează că într-o euroregiune unii sunt maghiari iar alţii ucrainieni, dacă ei trăiesc împreună de generaţii”, a spus la rândul său prefectul judeţului Cluj, Florin Stamatian.

Liderul UDMR, Laszlo Attila, a remarcat, la sfârşitul ceremoniei de depunere a coroanelor, că faţă de anii precedenţi, oamenii au ieşit în număr mai mare pentru a sărbători „Ziua Maghiarilor”. „Începem să învăţăm câte ceva. Este o comunitate, cea de aici, cum ar trebui să fie toate comunităţile”, a precizat Laszlo Attila.

Ultimele Stiri
abonare newsletter