Actualitate

Controale în spitale privind stocul de citostatice injectabile

<p /><img src="documente/stories/04_aprilie/06_ziua/04-institutul-oncologic-mod.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Spitalele din toată ţara vor fi controlate de către direcţiile de sănătate publică pentru a afla modul în care sunt asigurate medicamentele injectabile pentru bolnavii de cancer, în condiţiile în care de la 1 aprilie aceste medicamente se eliberează doar prin farmaciile din spitale.

 

Ministerul Sănătăţii a solicitat Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) o situaţie privind derularea Programului Naţional de Oncologie. „Astăzi (ieri – n.red.) am solicitat preşedintelui CNAS să ne prezinte de urgenţă situaţia la 31 martie a stocurilor de medicamente oncologice injectabile şi estimarea perioadei pentru care se pot asigura aceste medicamente, având în vedere numărul bolnavilor cu afecţiuni oncologice de la nivelul fiecărui judeţ”, a declarat ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.


DSP-urile fac verificări în spitale


 

Ministrul Sănătăţii a mai cerut direcţiilor de sănătate publică (DSP) să verifice modul în care sunt asigurate medicamentele oncologice injectabile, în spitalele din Programul naţional, indiferent dacă acestea se află în reţeaua Ministerului Sănătăţii sau cea a autorităţile locale.


Potrivit Serviciului de Presă al Ministerului Sănătăţii, până pe 11 aprilie, managerii spitalelor aflate în subordinea Ministerului trebuie să prezinte soluţiile identificate pentru asigurarea necesarului de medicamente, în funcţie de numărul pacienţilor aflaţi în tratament. Conducerea Ministerului Sănătăţii a cerut şi autorităţilor locale să ia măsuri imediate în cazul unităţilor pe care le coordonează.

 


Se ştia de modificare

 


Conducerea Ministerului Sănătăţii subliniază faptul că managerii spitalelor ştiau încă de la sfârşitul anului trecut că medicamentele injectabile se vor elibera doar prin farmaciile din spitale. „Este grav dacă managerii unităţilor sanitare prin care se derulează Programul naţional de oncologie nu au demarat la timp licitaţiile privind achiziţia medicamentelor oncologice injectabile, deşi cunoaşteau încă de la sfârşitul anului trecut faptul că aceste medicamente se vor elibera în circuit închis, prin farmaciile spitalelor şi, cel puţin în cazul celor care ne sunt în coordonare, vom lua măsuri dintre cele mai dure”, a declarat Cseke Attila.

 

98.000 de bolnavi în Programul naţional de oncologie

 

Anul acesta, bugetul alocat pentru derularea Programului Naţional de Oncologie este de aproape 752.000 lei. Programul naţional se desfăşoară prin 90 de spitale aflate în contract cu casele de asigurări de sănătate. În cadrul acestuia, aproximativ 98.000 de bolnavi cu afecţiuni oncologice primesc tratament gratuit.

Ultimele Stiri
abonare newsletter