Actualitate

Ministerul Sănătăţii cumpără vaccin anti-TBC de 87.000 dolari

<p><img src="documente/stories/04_aprilie/06_ziua/04-nou-nascuti-mod.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Ministerul Sănătăţii va cumpăra şi în acest an dozele de vaccin pentru imunizarea bebeluşilor împotriva TBC.</p> <p>Vaccinul nu poate fi produs la Institutul Cantacuzino, deoarece lucrările de modernizare nu au fost terminate încă.</p> <p />

În Cluj, stocul de doze de vaccin împotriva TBC folosit pentru imunizarea bebeluşilor e suficient până la sfârşitul lunii viitoare. Ministerul Sănătăţii urmează să cumpere dozele necesare pentru restul anului.

 


Dozele de vaccin BCG, necesar pentru imunizarea bebeluşilor împotriva tuberculozei, vor fi cumpărate şi anul acesta din cauză că Institutul Cantacuzino se află în proces de modernizare. Ministerul Sănătăţii va cumpăra 800.000 de doze, prin Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii – UNICEF, în valoare de aproape 87.000 de dolari.

„Costurile determinate de achiziţionarea vaccinului împotriva tuberculozei în valoare totală de 86.800 dolari se achită în lei, la cursul de schimb din data facturării, din fondurile aprobate în bugetul Ministerului Sănătăţii pe anul 2011, pentru Programul naţional de imunizare, din cadrul programelor naţionale privind bolile transmisibile aprobate în condiţiile legii”, se arată în proiectul de Hotărâre de Guvern pentru achiziţionarea vaccinurilor.


 

Institutul Cantacuzino, în reparaţii din 2009


Potrivit proiectului de Hotărâre, în fiecare an, Ministerul Sănătăţii a încheiat un contract de furnizare de vaccin BCG cu producătorul naţional de vaccinuri, Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare în Microbiologie şi Imunologie (INCDMI) “Cantacuzino” în vederea asigurării cantităţilor necesare de vaccin pentru toţi nou-născuţii din cursul anului respectiv. Însă, datorită lucrărilor de retehnologizare la linia de producţie şi înfiolare, producţia vaccinului BCG a încetat din al II-lea trimestru al anului 2009. Astfel, în 2010, Ministerul Sănătăţii a încheiat cu Fondul Naţiunilor Unite din România un contract pentru achiziţionarea de către UNICEF, în numele şi pentru Ministerul Sănătăţii, a unei cantităţi de 1 milion de doze de vaccin BCG, în valoare de peste 70.000 de dolari.


În prezent, lucrările de la Institutul Cantacuzino sunt în proces de finalizare, astfel că producţia de vaccin nu poate fi reluată. „Astfel, se impune achiziţionarea vaccinului BCG necesar pentru vaccinarea nou –născuţilor în anul 2011, utilizând acelaşi mecanism ca în anul 2010”, se mai precizează în proiectul de Hotărâre de Guvern.

 


La Cluj, dozele ajung până la sfîrşitul lunii mai

 

În prezent, în judeţul Cluj, vaccinarea bebeluşilor împotriva TBC-ului se desfăşoară fără probleme. Mihai Moisescu, director adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Cluj afirmă că dozele de care mai dispune DSP Cluj acoperă necesarul până la sfârşitul lunii mai. „Dacă se menţine acelaşi trend al naşterilor, estimez că dozele de vaccin ne ajung până la sfârşitul lunii mai”, declară Mihai Moisescu.

Vaccinarea BCG este una din imunizările cuprinse în Programul Naţional de Imunizare şi se realizează în primele 24 de ore de la naştere a copiilor, în maternităţi, asigurând prevenirea tuberculozei la copii, şi contribuie totodată la diminuarea incidenţei bolii în populaţia generală.

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter