Actualitate

Capul lui Funeriu, pe butucul salariilor dascălilor

<p><img src="documente/stories/04_aprilie/06_ziua/06-daniel-funeriu-mod.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Democrat liberalii clujeni consideră că plafonarea salariilor profesorilor este, de fapt, o „aliniere” la legea salarizării unitare.</p> <p>În plua, ei sunt de părere că demiterea ministrului Educaţiei nu ar fi o rezolvare a problemei.</p>

 

Pedeliştii clujeni nu susţin înlocuirea ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu. Ei spun că demiterea lui nu este necesară, atîta timp cât problema salariilor dascălilor rămâne nerezolvată.


 

Pedeliştii clujeni asigură că, în privinţa salariilor dascălilor, se va găsi „varianta cea mai bună”, dar cea mai probabilă este asumarea răspunderii pe proiectul privind egalizarea acestora. În definitiv, spun ei, uniformizarea este o aliniere la legea salarizării unitare. Şi premierul Emil Boc a declarat ieri că actul normativ pe care îl pregăteşte Guvernul „nu vizează plafonarea şi nici îngheţarea salariilor, ci o reglementare unitară a practicilor de încadrare”. Mai mult, primul-ministru a explicat că decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în cazul salariilor profesorilor va fi respectată. De asemenea, el a precizat, din nou, că o majorare de 50% ar periclita recuperarea, pentru toţi bugetarii, a drepturilor salariale pierdute în 2010.


Funeriu, ţap ispăşitor


 

Pe motivul că Guvernul va trebui acum să plătească oalele sparte de ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, parlamentarii democrat liberali i-au cerut premierului să îl înlocuiască din funcţie. Potrivit presei centrale, pedeliştii s-au arătat nemulţumiţi de proasta gestionare de către Funeriu a situaţiei care a dus la intenţia de asumare a răspunderii pe proiectul privind plafonarea salariilor profesorilor. În replică, Funeriu a precizat ieri că demisia se dă „atunci când nu rezolvi probleme”. Ministrul Educaţiei a adăugat că a purtat discuţii cu unii lideri de sindicate în ce priveşte găsirea unor soluţii pentru plata sentinţelor din trecut şi că Guvernul va respecta sentinţele judecătoreşti.


 

Călian: „Înlocuirea lui Funeriu nu ar rezolva problema”


 

Deputatul PDL Petru Călian susţine că dacă Funeriu a greşit, „trebuie să plătească, dar nu prin demitere sau înlocuire din funcţie”. Astfel, Călian consideră că o înlocuire a lui Funeriu din funcţia de ministru al Educaţiei nu ar rezolva problema privind salarizarea profesorilor. „De altfel, eu nu am participat la asemenea discuţii, nu ştiu nimic de aşa ceva. Încercăm să căutăm soluţii. Probabil că asumarea răspunderii pe acest proiect al egalizării salariilor profesorilor va fi o soluţie. Dar lumea trebuie să înţeleagă că deciziile instanţelor vor fi respectate. Pe de altă parte, trebuie să se înţeleagă că majorări de 50% nu se pot face acum”, a declarat Călian pentru monitorul.

 

Nici Rădulescu nu-l vrea înlocuit

 

Senatorul democrat liberal Şerban Rădulescu, membru în Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport, susţine că asumarea răspunderii de către Guvern pe acest proiect „împacă şi capra şi varza”.

„Este necesară o egalizare a salariilor profesorilor, conform noii grile a salarizării. Există o lege a salarizării pe care am acceptat-o cu toţii. Cât despre ministrul Educaţiei, nu cred că trebuie înlocuit, chiar dacă unele măsuri pe care le-a luat au fost abrupte. Până la urmă s-a ridicat ştacheta în ce priveşte Legea Educaţiei, în general”, a declarat Rădulescu pentru monitorul.

 

Gurzău nu se amestecă

 

Deputatul PDL Adrian Gurzău nu se declară un specialist în domeniul educaţiei. „Nu doresc să vorbesc despre educaţie pentru că nu sunt specializat în acest domeniu. Pot să spun însă că sunt convins că Guvernul Boc va lua decizia cea mai bună în privinţa salarizării profesorilor. Am încredere în hotărârile pe care le va lua”, a explicat Gurzău pentru monitorul.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter