Actualitate

Scandalul de la Operă continuă

<p /><img src="documente/stories/04_aprilie/11_ziua/rares-trifan-mod.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Sindicaliştii de la Opera Naţională Română nu se lasă şi cer din nou demisia directorului Rareş Trifan.

Sindicaliştii Operei Naţionale Române Cluj (ONRC) au anunţat reluarea protestelor. În replică, conducerea instituţiei susţine că acţiunile sindicaliştilor sunt o ambiţie personală a liderului de sindicat, Dan Gâdea.

 


Sindicatul Transilvania Art (STA) al ONRC a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute că reia acţiunile sindicale prin care cere demisia directorului general al Operei, Rareş Trifan, pe care îl acuză de mai multe nereguli. Potrivit sindicaliştilor, „directorul Rareş Trifan a încheiat un contract cu regizorul Rareş Trifan pentru realizarea unui spectacol la ONRC pentru suma de 25.000 lei, în timp ce unii angajaţi câştigă 700 de lei lunar”.

Dan Gâdea, preşedintele Transilvania Art, a explicat că directorul ONRC organizează spectacole costisitoare, acesta fiind unul dintre motivele pentru care solicită demisia lui.


„STA a constatat nereguli şi în ceea ce priveşte promovările şi angajările care se fac în cadrul ONRC, motiv pentru care a demarat un nou proces cu ONRC. În continuare, la ONRC se realizează spectacole extrem de costisitoare de 4 miliarde lei pe spectacol, aproximativ 100.000 euro, cu regizori şi scenografi plătiţi cu sume exorbitante, în timp ce angajaţii acestei institţții au salariile diminuate. Pentru colaboratorii plătiţi cu sume foarte mari, ONRC încheie contracte cu o societate comercială şi nu direct cu aceştia, pentru a masca aceste sume”, a declarat Dan Gâdea. Sindicaliştii ONRC îl mai acuză pe directorul Rareş Trifan de abuz în funcţie, management defectuos în detrimentul Operei, al angajaţilor şi al publicului şi cer demiterea lui.


Protestele, o „ambiţie personală”

 


În replică, managementul Operei consideră reluarea protestelor ca „fiind o ambiţie personală a preşedintelui de sindicat, Dan Gâdea, care, de fapt, foloseşte acţiunile sindicale pentru a face presiuni în vederea obţinerii unui post de director în cadrul ONRC”.

Directorul Rareş Trifan afirmă că revendicările sindicaliştilor din luna octombrie au fost rezolvate, de aceea consideră nejustificată reluarea protestului. Printre solicitările rezolvate se numără promovarea în grade profesionale a 83 de angajaţi, în perioada noiembrie 2010 – martie 2011, şi reamenajarea şi modernizarea spaţiului orchestrei. Totodată, Rareş Trifan spune că au fost organizate şi întâlniri pentru renegocierea Contractului colectiv de muncă la nivel de instituţie, dar că reprezentanţii STA au abandonat procesul de negociere.


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter