Actualitate

46% din români, ignoraţi de sistemul sanitar

<p><img src="documente/stories/04_aprilie/11_ziua/04 ziua europei-mod.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Sindicatele din sănătate, asociaţiile de pacienţi şi Colegiul Medicilor  consideră că, prin desfiinţarea celor 67 de spitale din toată ţara, a fost încălcat dreptul la sănătate al populaţiei.</p>

 

Transformarea a 67 de spitale din ţară în cămine de bâtrâni nu era necesară, deoarece apoape jumătate din români trăiesc la sat, unde nevoia de servicii medicale nu e acoperită, consideră Colegiul Medicilor din România.


Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC) din România şi Colegiul Medicilor din România (CMR) consideră că închiderea spitalelor pe criterii de eficienţă financiară nu este un factor decisiv în luarea unei astfel de măsuri. Din acest motiv, ei solicită „reanalizarea de urgenţă a măsurilor luate în privinţa desfiinţării unor unităţi sanitare, clarificări şi luarea de măsuri urgente în folosul pacienţilor”.

Potrivit conducerii COPAC şi CMR, autorităţile trebuiau să analizeze nevoia de servicii de sănătate a populaţiei şi accesibilitatea la servicii medicale. „A fost încălcat un drept fundamental al omului, stipulat şi în Constituţia României, dreptul la sănătate”, consideră reprezentanţii COPAC şi CMR.


 

Ambulator în locul spitalului desfiinţat


 

În opinia conducerii asociaţiei pacienţilor şi Colegiului Medicilor, desfiinţarea unui spital nu se poate realiza decât dacă un alt tip de unitate medicală preia o serie de servicii medicale, cum ar fi de exemplu un ambulator de specialitate sau un centru multifuncţional. „Transformarea în cămine de bătrâni nu acoperă nevoia de servicii medicale. Nu trebuie să uităm că un procent de 46% din populaţie trăieşte în mediul rural, în care lucrează doar 11% din medicii din România, constituind o discriminare majoră”, mai subliniază reprezentanţii COPAC şi CMR.


Activitatea medicilor, întreruptă


 

Asociaţia şi Colegiul Medicilor critică şi modul în care s-a făcut redistribuirea medicilor din spitalele desfiinţate. „În momentul în care s-a închis un spital, personalul medical din acel spital nu avea un contract de munca încheiat cu o altă unitate sanitară în aşa fel încât să nu existe sincope în activitatea lor”, spun cei de la COPAC şi CMR.

Modul în care a fost făcută redistribuirea este criticată şi de sindicatele medicilor. “Considerăm că soluţia pentru cadrele medicale din spitalele care au fost desfiinţate nu poate fi mutarea lor la distanţe considerabile. Nu este o soluţie să mutăm medici din zone defavorizate, în care este nevoie de asistenţă medicală de specialitate, către oraşele mari, unde nu există posturi libere”, subliniază doctorul Florin Chirculescu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Medicilor “Dr. Ioan Cantacuzino”. El mai spune că, obligându-i pe medici să facă zilnic naveta la zeci sau chiar la sute de kilometrii, ei vor fi determinaţi să plece din ţară. “De aceea, considerăm că soluţia ar trebui să fie înfiinţarea unor unităţi medicale, fie că vorbim de centre de sănătate sau ambulatorii de specialitate exact în zonele unde s-au desfiinţat spitalele”, consideră Florin Chirculescu.

 

Emil Boc explică

Premierul Emil Boc a declarat la sfârşitul săptămânii că înţelege nemulţumirea oamenilor legată de desfiinţarea spitalelor, dar că „această reformă este necesară, trebuie făcută, pentru a creşte calitatea serviciilor medicale în România şi pentru a fi sigur că, atunci când mergi într-un spital, îţi este salvată viaţa”. El a mai spus că trebuie menţinute doar spitalele care pot oferi servicii medicale de calitate. „Dacă vrem servicii medicale mai bune, dacă vrem să avem spitale mai performante, trebuie să ne restrângem la cele care pot şi nu doar care funcţionează numai pentru a fi menţinute. Adevărul este că nu s-a crezut că Ministerul Sănătăţii va merge până la capăt cu această reformă. De aceea, din februarie până acum, s-a tot amânat, pentru că au crezut că nu vor duce la bun sfârşit programul de reformă pe care l-au anunţat”, a precizat primul-ministru, citat de Agerpres.

Ultimele Stiri
abonare newsletter