Actualitate

Control înăsprit privind valabilitatea medicamentelor din spitale

<p />Spitalele care au stocuri de medicamente, seruri şi vaccinuri din Rezerva Ministerului Sănătăţii vor fi obligate să raporteze lunar situaţia termenelor de valabilitate ale produselor.

Un proiect de lege al Ministerului Sănătăţii prevede că rezerva de medicamente, seruri, vaccinuri, dezinfectante, insecticide, dispozitive medicale şi alte materiale specifice ale Ministerului va fi folosită în „situaţii în care se realizează un cumul neobişnuit de cazuri şi situaţii de urgenţă colectivă cu impact asupra sănătăţii publice”.

Potrivit documentului, spitalele care deţin astfel de stocuri vor fi obligate să împrospăteze produsele cu cel puţin 10 luni înainte de expirarea termenelor de valabilitate. Excepţie de la regulă fac produsele al căror termen de valabilitate este de 1 an, situaţie în care împrospătarea se va realiza cu 6 luni înainte de expirare.


Unitatea care depozitează astfel de produse este obligată să transmită Ministerului lista cu medicamentele care expiră în următoarele zece luni.

„Situaţia termenelor de valabilitate a produselor păstrate este transmisă lunar, până la data de 5 a lunii curente pentru luna precedentă”, se arată în proiectul de lege. De asemenea, situaţia termenelor de valabilitate pentru produsele păstrate sterile se transmite de unitatea depozitară trimestrial, până la data de 10 a lunii curente pentru trimestrul încheiat.


Propunerile din proiect îi vizează şi pe reprezentanţii direcţiilor de sănătate publică. Ei vor fi obligaţi să întocmească necesarul de bunuri pe spitale şi pe judeţ pentru intervenţiile în situaţii speciale.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter