Actualitate

Maşină-spital pentru ISU Cluj

<p><img src="documente/stories/04_aprilie/11_ziua/04-predare-mod.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Cluj va fi dotat cu o maşină-spital care va fi cumpărată prin fonduri europene.</p>

 

 


Pentru toate judeţele din regiunea Nord-Vest vor fi achiziţionate 26 de autospeciale diferite. Vinerea trecută a ajuns primul lot de 13 maşini, dintre care şase rămân la ISU Cluj.

 


Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă din cele şase judeţe din regiunea de Nord-Vest a ţării vor primi, în zilele următoare, autospeciale pentru descarcerare şi stins incendii şi o maşină-centru pentru cercetare nucleară, biologică, chimică şi radiologică.

La sfârşitul săptămânii trecute au fost prezentate la Cluj-Napoca 13 maşini din totalul celor 26, care reprezintă prima tranşă de autospeciale cu care vor fi dotate centrele ISU din regiunea de nord-vest. Maşinile au fost achiziţionate în cadrul primului mare proiect desfăşurat de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Transilvania de Nord. Aceasta este o asociere între cele şase Consilii Judeţene din Cluj, Bihor, Sălaj, Baia Mare, Bistriţa şi Satu Mare, creată în urmă cu doi ani tocmai cu scopul de a atrage mai uşor fonduri pentru dezvoltarea regională.


 

Dotări noi la ISU Cluj


Potrivit colonelului Dorin Ungur, prim adjunct al inspectorului şef al ISU Cluj, prin acest proiect vor fi cumpărate şi o maşină-centru de comandă pentru situaţii deosebite, precum cea cu inundaţiile de la Târlişua, şi o maşină-spital care va avea centrul de staţionare la Cluj. Conform Agerpres, colonelul a explicat că în Cluj se întâlnesc trei drumuri europene, există aeroport şi un important nod de cale ferată, acestea fiind motivele pentru care maşina-spital va fi adusă la Cluj-Napoca.


 

Centru de cercetare bio-chimică pentru ISU Oradea

 

Toate maşinile cumpărate prin ADI Transilvania de Nord sunt autoutilitare de capacitate mare şi medie pentru stins incendii, maşini pentru descarcerare şi un centru pentru cercetare bio-chimică, nucleară şi radiologică, care va fi trimis la ISU Oradea.

“Am împărţit aceste maşini în aşa fel încât toată lumea să aibă ce are nevoie. Se pune aici şi o problemă de exploatare - nu poţi avea grijă de toate aceste maşini într-un singur loc. Centrul de cercetare bio-chimic merge la Oradea şi pentru că este aproape de graniţă şi ar putea răspunde şi la intervenţii în Ungaria sau Austria. Pe de altă parte, în alte judeţe din regiune nu avem obiective care să pună probleme din punct de vedere al sursei radioactive. Oricum, maşina va deservi întreaga zonă de nord-vest”, a explicat Dorin Ungur, citat de Agerpres. La Cluj vor rămâne şase din cele 13 maşini care au fost prezentate vineri.

În luna iunie urmează să vină alte 13 autospeciale la fel ca cele din prima tranşă, care vor fi şi ele împărţite la toate centrele ISU din regiunea nord-vest. Valoarea proiectului este de 10 milioane euro.

Ultimele Stiri
abonare newsletter