Actualitate

Unul din patru clujeni suferă de boli cronice

<p><img src="documente/stories/04_aprilie/12_ziua/04-oameni-mod.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />În judeţul Cluj erau înregistrate, la sfârşitul anului trecut, peste 234000 de persoane care suferă de diferite boli cronice.</p> <p>Nnumărul bolnavilor se află într-o creştere alarmantă în ultimii ani.</p>

 

Numărul persoanelor cu boli cronice a crescut cu 12.000 anul trecut faţă de 2009, iar faţă de anul 2000 cazurile de boli cronice s-au dublat. Bolile de inimă şi diabetul continuă să fie bolile cu care afectează cei mai mulţi clujeni.


 

În urmă cu 11 ani, în evidenţa Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Cluj erau aproximativ 107.000 persoane care sufereau de diverse boli cronice, precum diabet, boli de inimă, boli pulmonare, tulburări mintale sau tumori. La sfârşitul anului trecut, numărul bolnavilor a ajuns la peste 234.000, mai mult decât dublu faţă de anul 2000. Cazurile de diverse boli cronice a crescut considerabil în ultimul an. Astfel, numărul clujenilor care suferă de boli cronice şi care sunt în evidenţa medicilor de familie a crescut în 2010 cu peste 12.000.


 

Diabetul şi bolile hipertensive, cap de listă


 

Bolile hipertensive şi diabetul continuă să fie afecţiunile cele mai răspândite în rândul clujenilor. Aceste boli sunt în creştere alarmantă de la an la an. Astfel, numărul bolnavilor de diabet din judeţul Cluj a ajuns, la sfârşitul anului trecut, la aproape 29.800, potrivit celor mai recente statistici publicate de DSP Cluj. Faţă de anul 2009, numărul celor afectaţi de această boală a crescut considerabil, mai precis cu aproape 4.500.


A crescut la fel de mult şi numărul clujenilor care suferă de boli hipertensive. În 2010, medicii de familie au înregistrat aproape 4.000 de cazuri noi şi s-a ajuns astfel la aproape 83.700 de persoane cu boli hipertensive. În plus, s-a mărit şi numărul celor cu cardiopatie ischemică. Astfel, dacă în 2009 în statisticile DSP Cluj figurau puţin peste 38.000 de pacienţi, la sfârşitul lui 2010, cazurile de cardiopatie ischemică se apropiau de 40.000.

 


Creşte şi numărul cazurilor de boli pulmonare

 

Sunt în creştere şi cazurile de boli pulmonare cronice obstructive. Anul trecut, în evidenţa DSP Cluj figurau aproape 12.000 de bolnavi, mai mulţi cu aproximativ 1.000 faţă de 2009 şi mai mulţi cu peste 8.000 faţă de anul 2.000.  de asemenea, a crescut şi numărul persoanelor care suferă de tulburări mintale. Dacă în 2009 erau înregistraţi aproximativ 6.800 de pacienţi, la finele anului trecut numărul persoanelor cu tulburări mintale a crescut la 7.330.

Pe de altă parte, cazurile de ciroze şi hepatite cronice au înregistrat o creştere nesemnificativă faţă de anul 2009. Astfel, au fost contabilizate aproape 6.200 de cazuri, mai multe cu 125 faţă de anul 2009.

 

Locul III în Europa la decese prin boli de inimă

Statisticile Ministerului arată că România se situează în primele trei locuri în Europa în ceea ce priveşte mortalitatea prin boli cardiovasculare. Unul din doi români cu vârsta peste 50 de ani este hipertensiv. Bolile cardiovasculare sunt prima cauză a deceselor în ţara noastră, aproximativ 60% din decese fiind provocate de aceste boli. Medicii atenţionează că, în ultimii ani, vârsta celor care fac infarct miocardic a scăzut pînă la 30 de ani. În urmă cu 15-20 de ani, infarctul la această categorie de vîrstă era o raritate.

Campioni la hepatită

 

Românii sunt campionii Europei în ceea ce priveşte numărul bolnavilor de hepatită C, dar şi alte boli transmisibile care ar putea fi prevenite. “Afecţiuni care în multe state ale UE sînt aproape eradicate continuă să afecteze un număr mult prea mare de români, mai ales dintre acelea care pot fi prevenite şi controlate printr-un sistem sanitar public eficient şi aici se află atît multe dintre bolile transmisibile, precum şi multe alte afecţiuni. Spre exemplu, incidenţa hepatitei B este dublă faţă de media UE”, subliniază reprezentanţii Ministerului Sănătăţii prin intermediul documentului „Strategia naţională de raţionalizare a spitalelor”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter