Actualitate

Război între săteni şi preotul din Petreşti

<p><img src="documente/stories/04_aprilie/11_ziua/07 preoti 1.jpg" border="0" style="float: left; margin: 5px;" />Locuitorii comunei Petreşti i-au cerut ieri Mitropolitului Andrei Andreicuţ să nu aprobe numirea ca preot a unui prelat din afara comunităţii.</p> <p> </p>

 

Sătenii din Petreşti ameninţă că nu se vor duce la slujbe dacă nu va fi numit preot cel pe care îl vor ei.


 

După ce preotul care a slujit biserica din localitate timp de 41 de ani a murit, sătenii spun că îl vor ca „păstor” pe fiul acestuia şi numai pe el, ameninţând chiar, potrivit Agerpres, că în caz contrar nu vor mai plăti taxa anuală de biserică şi nu se vor duce la slujbe.


 

„Noi nu vrem alt preot”


 

„Mitropolitul nu a luat în seamă doleanţa noastră. A spus că are un preot bun pentru noi, dar noi nu vrem alt preot şi a spus că cel pe care îl vrem nu are pregătirea necesară. Dar noi aşa ne-am decis, că nu-l vom lăsa să intre în biserică pe preotul cel nou”, a spus unul dintre localnici. „Am adunat şi semnături, avem tabele de la peste 80% dintre locuitorii din satele Petreşti şi Salatiu, care ţin de aceeaşi biserică. Noi îl vrem pe părintele Stelian Rus, care a crescut lângă noi şi pe care îl cunoaştem de când era micuţ. El este fiul preotului nostru care a slujit biserica peste 40 de ani şi va duce cu siguranţă mai departe cele începute de părintele său”, a declarat un alt sătean, citat de Agerpres. Reprezentanţii sătenilor din Petreşti au spus că de trei luni încearcă să rezolve această problemă şi că s-au dus întâi la Protopopiatul din Gherla, după care au decis să apeleze la Mitropolit.


 

Rezolvare până la Paşti


 

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Clujului, Bogdan Ivanov, a declarat pentru Agerpres că acest caz va fi rezolvat ţinându-se cont de calitatea celor patru candidaţi care şi-au depus dosarul pentru această parohie, de interesele parohiei şi de legislaţia bisericească. „Interesul nostru este cel al comunităţii, să aibă un preot care să răspundă exigenţelor pastorale şi administrative. Până la Paşti se va lua o decizie. Regula care trebuie să guverneze este cea a bunului simţ. Un preot de parohie nu se alege prin aclamare publică, prin referendum sau presiunea străzii. Trebuie să conteze chemarea la slujire. Va cântări şi părerea credincioşilor, pentru că luăm în calcul că un preot trebuie să fie un factor de echilibru şi de pace socială”, a spus Ivanov.

Ultimele Stiri
abonare newsletter