Actualitate

Mubarak ar putea fi condamnat la moarte prin spânzurare

<p />Fostul preşedinte egiptean Hosni Mubarak, arestat în cadrul unei anchete privind reprimarea violentă a manifestaţiilor, ar putea fi condamnat la o pedeapsă maximă cu spânzurarea, în cazul în care va fi găsit vinovat, a anunţat astăzi presa oficială.

 

Mubarak şi cei doi fii ai săi, Gamal şi Alaa, au fost plasaţi, miercuri, în detenţie pentru 15 zile, în cadrul unei anchete judiciare privind reprimarea violentă a mişcării de protest din ianuarie şi februarie, în care au fost ucise 800 de persoane, potrivit unor surse oficiale, relatează Mediafax. Mişcarea s-a încheiat cu îndepărtarea regimului de la putere.


Cotidianul guvernamental Al-Ahram l-a citat astăzi pe preşedintele Curţii de Apel din Cairo, Zakaria Shalah afirmând că Mubarak ar putea fi executat, în cazul în care este găsit vinovat că a provocat moartea manifestanţilor în mod premeditat.

Shalah a anunţat că mărturia fostului ministru de Interne al lui Hosni Mubarak, Habib al-Adli, care este, la rândul său, anchetat pentru că a ordonat să se tragă asupra protestatarilor, îl va transforma în complice, dacă se confirmă. Al-Adli a declarat că Mubarak i-a ordonat să utilizeze forţa contra manifestanţilor.


“Dacă acest lucru va fi dovedit, el (Mubarak) va primi aceeaşi pedeapsă ca persoana care a condus (reprimarea) şi ar putea fi vorba despre o execuţie, dacă se dovedeşte că manifestanţi paşnici au fost ucişi cu premeditare”, a spus el.

În cazul în care nu a existat o premeditare, acesta va fi condamnat la închisoare pe viaţă, a precizat preşedintele Curţii.


Mubarak ar putea fi condamnat la o pedeapsă de trei până la cinci ani, dacă se dovedeşte că, în reprimarea ordonată de acesta, au fost răniţi manifestanţi.

Ancheta ar urma să dureze cel puţin şase luni, a anunţat televiziunea de stat, citând on oficial din cadrul Ministerului Public, iar procesul cel puţin un an, potrivit lui Shalah.


 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter