Actualitate

9.600 de intervenţii pe cord deschis la Cluj-Napoca

<p>Aniversarea a 20 de ani de chirurgie cardiovasculară la Cluj-Napoca a fost marcată vineri printr-un simpozion aniversar.</p> <p />

La eveniment au participat nume importante ale medicinei din ţară şi străinătate. Printre personalităţile care au conferenţiat se numără Mircea Bârsan, Guido Lanzillo, Vlad Iliescu şi Călin Vicol.

„În cei 20 de ani de activitate, în Clinica de Chirurgie Cardiovasculară au fost efectuate un număr de 9.597 intervenţii pe cord deschis, din care 1.623 de urgenţe cardiace majore”, afirmă reprezentanţii clinicii.


De asemenea, în clinică au fost efectuate, în premieră naţională, o serie de intervenţii chirurgicale, cum ar fi primul bypass aorto-coronarian off-pump, realizat în martie 1999. De atunci şi până în prezent s-au efectuat peste 3.000 de astfel de intervenţii. În anul 2002 s-a efectuat primul switch arterial cu succes în România. Operaţia a fost realizată de o echipă integral românească. În anul 2006 a fost făcută prima operaţie Rastelli pentru corecţia chirurgicală a unui trunchi arterial comun.            G.D.

Ultimele Stiri
abonare newsletter