Actualitate

O masă de Paşte cu miel mai puţin şi mai scump

<p> </p> <p><img src="documente/stories/04_aprilie/18_ziua/miel net.jpg" border="0" style="float: left; margin: 5px;" />Cererea pentru carnea de miel e scăzută iar preţurile sunt mai mari cu 20 de procente în acest an.</p> <p />

Deşi cererea pentru carnea de miel a scăzut faţă de anii precedenţi, în mare parte şi din cauza puterii reduse de cumpărare a românilor, oferta crescătorilor autohtoni pentru Sărbătorile Pascale va fi de circa 3 milioane de miei şi iezi în acest an, iar preţul cu circa 20% mai mare decât anul trecut. „Nu există o criză de ofertă, chiar dacă cererea depinde foarte mult de situaţia economică şi de puterea de cumpărare a românilor. Nu îl pot obliga pe producătorul agricol să se sacrifice, pentru că nu merge bine economia în anumite sectoare. Nu cred că producătorul este vinovat de ceea ce înseamnă costul vieţii în România, deoarece şi el suportă nişte costuri mari de producţie”, a declarat pentru Agerpres ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără.

 


De la 15 lei/kg la 20 lei

 


Dacă anul trecut, la producător, carnea de miel în carcasă avea un preţ de 15,1 lei pe kilogram, acesta a crescut acum cu 30%, din cauza costului ridicat al furajelor. Totuşi, preţurile diferă în funcţie de regiuni. Potrivit datelor MADR, preluate de Agerpres, costul de producţie a ajuns în 2011 la 210 lei/cap, la o greutate de 21 kg viu, ceea ce a condus la un preţ de producător de 20 lei/kg carne carcasă.

De asemenea, pentru mieii vii, preţurile au crescut cu circa 18-20% în 2011, de la 8,5-9 lei anul trecut, la 11 lei pe kilogram anul acesta. De altfel, unii ciobani sunt hotărâţi să nu lase preţul mai jos de 15 lei pe kg în viu şi 25 de lei pe kg în carcasă, cât reprezintă preţul obţinut la export, respectiv între 5-7 euro/kg.


 

Prea scump şi pentru Franţa sau Grecia


 

Pe de altă parte, legat de preţul de export al ovinelor, preşedintele Patronatului Crescătorilor şi Exportatorilor Români de Ovine (PACERO), Mihai Dumitriu, a menţionat că acesta e considerat prea ridicat de mulţi clienţi din ţări precum Franţa sau Grecia, din această cauză exporturile înregistrând o scădere semnificativă în ultimul timp. Anul trecut, potrivit datelor MADR, exportul de ovine şi caprine vii a adus încasări de peste 86,6 milioane euro.

Ultimele Stiri
abonare newsletter