Actualitate

„Joia Mare” a fost de fapt într-o miercuri

<p /><img src="documente/stories/04_aprilie/19_ziua/12-cina-mod.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Cina cea de taină a avut loc într-o miercuri, şi nu în Joia mare, este de părere un cercetător britanic.

Cina cea de taină, ultima masă pe care Iisus Hristos a luat-o alături de cei 12 apostoli în seara din Joia cea mare, a avut loc de fapt într-o miercuri, afirmă un profesor universitar britanic într-o carte publicată de Universitatea Cambridge.

 


În cartea intitulată „The Mystery of the Last Supper” (Misterul Ultimei Cine), profesorul britanic Colin Humphreys a încercat să explice toate contradicţiile care îi intrigă pe istorici de multe secole. Humphreys s-a folosit astfel de cercetările biblice, istorice şi astronomice pentru a stabili cu exactitate când a avut loc cina lui Iisus cu discipolii Săi.

„Iată problema: experţii în Biblie şi toţi creştinii cred că ultima cină a început după asfinţit, joi seara, iar crucificarea lui Iisus a avut loc dimineaţa următoare, vineri, aproximativ în jurul orei 09.00. Procesele lui Iisus au avut loc în zone diferite din Ierusalim. Experţii au parcurs Ierusalimul cu un cronometru pentru a verifica dacă era posibil ca acele evenimente să se desfăşoare în intervalul joi seara - vineri dimineaţa: cei mai mulţi dintre ei au ajuns la concluzia că era imposibil”, a explicat profesorul britanic în cartea sa.


„Am descoperit că cina a avut loc miercuri, pe data de 1 aprilie din anul 33”, a declarat ieri pentru ziarul Times profesorul Colin Humphreys de la Universitatea Cambridge. Totodată, potrivit acestuia, crucificarea a avut loc pe 3 aprilie, iar învierea pe 5, în anul 33.

Colin Humphreys face referire în cartea sa şi la „controversa” privind scopul celebrei cine. Astfel, apostolii Matei, Marcu şi Luca spun că Cina cea de taină a fost o masă de Paşte, în timp ce apostolul Ioan afirmă că această masă a avut loc înainte de Paştele evreiesc. „Soluţia pe care am găsit-o este aceasta: ambele tabere au dreptate, însă ele se raportau la două calendare diferite”, a declarat Colin Humphreys. Analizând cele două calendare, profesorul britanic a ajuns la concluzia potrivit căreia Cina cea de taină a avut loc miercuri, cu o zi înainte de Joia cea mare.


Deşi profesorul a declarat că e conştient de faptul că noile descoperiri vor stârni probabil un val de proteste în rândul milioanelor de creştini, acestea ar putea fi totuşi un motiv pentru introducerea, în sfârşit, a unei date fixe pentru Paşte.

 


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter