Economie

Cartoful a bulversat estimările de inflaţie

<p /><img src="documente/stories/07_iulie/12_ziua/08 piata ira inaugurare tarabe legume fructe produse romanesti rp 88.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />România a avut dezinflaţie pentru prima dată în ultimii doi ani.

În ciuda „ameninţărilor” lui Sorin Minea, preşedintele Romalimenta, cum că preţurile la alimente vor exploda, inflaţia s-a temperat în luna iunie la 7,9%. Principalul „vinovat”, cel care a dat peste cap estimările analiştilor, a fost cartoful.

Preţurile de consum au scăzut cu 0,3% în iunie, faţă de mai, pe fondul ieftinirii produselor alimentare, astfel că România a înregistrat dezinflaţie pentru prima dată în ultimii doi ani, reiese din datele publicate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS).


Cea mai recentă scădere a preţurilor de consum a avut loc în luna august 2009, când produsele s-au ieftinit cu aproape 0,2% pe medie.

Pe fondul ieftinirii preţurilor din luna iunie, rata anuală a inflaţiei a scăzut la 7,93%, de la 8,41% în luna anterioară. Evoluţia preţurilor din luna iunie a fost cu mult sub aşteptările analiştilor economici, care anticipau la o inflaţie lunară de 0,2% în medie.


Modificări de preţ

Cel mai semnificativ aport la deflaţia de 0,29% înregistrată în luna iunie a avut-o ieftinirea cartofilor, a altor legume şi a conservelor din legume, dar şi a citricelor şi a laptelui. Astfel, cartofii s-au ieftinit cu 11,34%, alte legume şi conserve din legume cu 12,34%, citricele şi alte fructe meridionale cu 2,32%, fasolea boabe cu 0,87%, laptele cu 0,04% şi brânza cu 0,69%. Creşteri mai importante de preţuri s-au înregistrat la fructele proaspete - 2,19%, ouă - 0,50%, cafea 0,45%, margarină 0,41% etc.


Ieftinirea produselor alimentare a fost oarecum compensată de creşterea preţurilor pentru servicii cu 0,7%, în special la cele pentru transport aerian (+2%) şi telefonie (+2%). Totodată, preţurile mărfurilor nealimentare au crescut cu 0,2% în iunie, în condiţiile în care nu au existat fluctuaţii semnificative pe fiecare produs în parte.

Dobânga cheie şi inflaţia


La sfârşitului lunii iunie, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, declara că politica băncii centrale de a nu modifica rata dobânzii de politică monetară va duce inflaţia către ţintă în perioada următoare, explicând că nu este necesar “un pumn de medicamente, pentru ca un doctor să fie bun”.

Consiliul de Administraţie al BNR a decis în 29 iunie să menţină rata dobânzii de politică monetară la 6,25%, pentru a noua şedinţă consecutiv, şi nivelul actual al rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi valută ale instituţiilor de credit.


BNR a revizuit în urcare prognoza de inflaţie pentru 2011 de la 3,6% la 5,1%, cu mai mult de un punct peste limita superioară a intervalului de variaţie ţintit, de 2-4%. Banca centrală a urcat şi prognoza pentru inflaţia de anul viitor de la 3,2% la 3,6% Pentru ambii ani, BNR a stabilit o ţintă de inflaţie de 3% plus/minus un punct procentual.

Optimişti vs pesimişti

Temperarea inflaţiei a dat apă la moară optimiştilor care estimează că preţurile vor continua pe o pantă descendentă. Pe de altă parte, analistul Ilie Şerbănescu a declarat pentru Agerpres că scăderea indicelui preţurilor de consum în iunie este doar o conjunctură, iar din toamnă preţurile ar putea creşte din nou pe baza scumpirii tarifelor la energie, în special la gazele naturale. “Scăderea preţurilor este doar o conjunctură. BNR nu poate atinge ţinta de inflaţie, mai ales că în noiembrie - decembrie vom avea o creştere la inflaţie din cauza preţului la gaze, de exemplu. Cele 30 de procente creştere anunţate la gazele naturale nu vor putea fi suportate doar de companii, ele se vor reflecta şi asupra populaţiei”, a precizat Ilie Şerbănescu.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter