Politică

Dilema lui Geoană: în PSD sau lângă PSD?

<p><img class="caption" src="documente/stories/03_martie/11_ziua/alexandru-cordos.jpg" border="0" alt="Alexandru Cordoş" title="“Întotdeauna au fost care au venit, au plecat (din PSD – n.r.), mânaţi de tot felul de ambiţii mai mult sau mai puţin personale”, a declarat senatorul Alexandru Cordoş pentru monitorul" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Poziţionarea lui Geoană “de-a curmezişul” conducerii PSD nu este o noutate. Analiştii consideră că Geoană nu are prea multe de spus înafara PSD, iar în interior a avut ocazii “dar le-a ratat”.</p>

Social-democraţii clujeni nu îl văd pe fostul preşedinte al PSD “înafara” partidului şi susţin că “unii încearcă să creeze tensiuni false”.

Poziţionarea lui Geoană “de-a curmezişul” conducerii PSD nu este o noutate. Analiştii consideră însă că, înafara acestui partid, Geoană nu ar avea prea multe de zis, iar în interior a avut ocazii “dar le-a ratat”.


Sociologul Vasile Dâncu – membru al “Grupului de la Cluj”, dintotdeauna o voce “distinctă” în PSD – este de părere că Mircea Geoană este legat de PSD şi înafara acestui partid “nu reprezintă ceva”. Potrivit lui Dâncu, Geoană a avut multe ocazii să fie critic, dar le-a ratat.

La rândul său, analistul politic clujean Sergiu Mişcoiu susţine că un nou partid în care Geoană să apară ca”virgin politic” este o imposibilitate.


Recent, presa centrală a informat că mai mulţi lideri ai PSD au relatat că Mircea Geoană ar intenţiona să înfiinţeze un partid nou sau o platformă în interiorul PSD. Fostul preşedinte al PSD susţine, însă, că nu vrea să plece din PSD sau să facă un partid nou şi a explicat că obligaţia tuturor este să ţină partidul unit. Pe de altă parte, Geoană a afirmat că este contactat de colegi care îi sugerează “să încerce să facă şi altceva”.

 


Cordoş (PSD): “Tensiuni false”


Senatorul clujean Alexandru Cordoş (PSD) susţine că discuţii privind eventuale “reorientări” ale unor colegi de partid nu au ajuns la urechile lui şi nu a primit nicio invitaţie în acest sens.


“Nu cunosc aşa ceva, personal nu am fost abordat. Unii încearcă, din interior sau din exterior, să creeze tensiuni false. Aceasta pentru că părerile privind alianţa în care suntem sunt împărţite. Sunt discuţii in interiorul USL, dar sunt fireşti, nu sunt divergenţe majore”, a precizat Cordoş.

Senatorul social-democrat susţine că este posibil să asistăm la plecări din partid, dar acest lucru nu ar fi ceva neobişnuit: “Întotdeauna au fost care au venit, au plecat, mânaţi de tot felul de ambiţii mai mult sau mai puţin personale”.


 

“Geoană nu este un virgin politic”


Analistul politic clujean Sergiu Mişcoiu crede că Geoană nu are cum să formeze un nou partid în care să apară ca “un virgin politic”. El consideră că fostul lider al PSD nu va pleca şi nici nu va construi o platformă critică în interiorul partidului, cel puţin nu oficial. “Va avea un grup informal pe care îl va conduce, dar nu o platformă. Nu poate face o platformă anti-PNL sau anti-PC, pentru că el a practicat o deschidere către aceste formaţiuni. Platformele nu pot fi o variantă funcţională pentru PSD, ei sunt deja într-o alianţă cu alte partide. Este greu de crezut că va pleca din PSD sau că va fi exclus. Disensiunile dintre el şi conducere nu sunt un secret. Dar odată cu plecarea lui, PSD ar pierde controlul asupra Senatului. Conducerea partidului este grijulie cu Geoană acum…”, a explicat Mişcoiu pentru monitorul.

 

PSD nu practică excluderea


Vasile Dâncu susţine că “cine trebuia să plece din partid a făcut-o deja”. “Cine-i încurca pe cei de la Bucureşti a plecat. Nici nu va pleca şi nici nu va fi exclus. Pentru că şi eu am fost propus să fiu exclus, dar mi-am găsit apărător chiar şi în Ion Iliescu”, a explicat Dâncu pentru monitorul.

Pe de altă parte, Dâncu este de părere că Geoană este legat de brandul PSD, iar “în afara partidului nu reprezintă ceva”. “Nu are cum să creeze platforme critice în PSD, a avut ocazia să facă multe lucruri pentru PSD şi nu a făcut-o. Până la urmă a căzut în plasa lui Iliescu şi nu a făcut nimic. Poate doar să-l saboteze pe Ponta”, a conchis Dâncu.

Ultimele Stiri
abonare newsletter