Politică

Noul PUG impune 20% spaţiu verde

<p><img class="caption" src="documente/stories/03_martie/17_ziua/sorin-apostu.jpg" border="0" alt="sorin apostu" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Noul Plan Urbanistic General al municipiului Cluj-Napoca este publicat pentru consultare publică şi va fi supus aprobării Consiliului Local după obţinerea tuturor avizelor.</p>

Noul Plan Urbanistic General (PUG) al municipiului Cluj-Napoca este publicat pe site-ul primăriei de la începutul acestei luni, fiind supus consultării publice timp de 45 de zile.

Primarul Sorin Apostu, împreună cu o parte a echipei care a lucrat la noul PUG, arhitecţii Adrian Borda şi Eugen Pănescu, au explicat ieri care sunt cele mai importante schimbări pe care noul PUG la aduce.


„Începând cu data de 1 martie, PUG-ul se află expus pe site-ul municipalităţii, fiind practic supus consultării publice timp de 45 de zile. De fiecare dată când vor apărea discuţii şi comentarii pertinente, ele vor fi operate ca şi intervenţii. De-a lungul timpului, ne-am confruntat cu unele probleme date de dezvoltarea fără precedent a oraşului din punct de vedere urbanistic. În noul PUG există o reglementare clară a spaţiului verde, care a fost pus pe primul loc. Există o reglementare potrivit căreia parcela pe care se construieşte nu trebuie să aibă mai puţin de 20% spaţiu verde, indiferent de încadrarea urbanistică. În cazul locuinţelor individuale, acest procent de spaţiu verde poate ajunge până la 40%. Acest procent înseamnă teren natural, neacoperit, deci adio dale înierbate sau ghivece cu flori”, a anunţat primarul Sorin Apostu.

 


Trei zone principale


Edilul a mai explicat că noul PUG a împărţit Clujul în trei zone principale: zona de locuire, deja constituită, zona de urbanizare, care include şi actuala zonă Borhanci, care are 2143 de hectare şi zona de restructurare, care cuprinde 593 de hectare şi se suprapune peste fosta zonă industrială a oraşului şi care cuprinde şi un parcelar riveran arterelor de circulaţie.


 

Zona protejată, extinsă



Noul PUG aduce schimbări şi în ceea ce priveşte zona centrală protejată, care creşte de la 609 hectare la 714 hectare. Printre noutăţile introduse se numără Canalul Morii şi râul Someş.

„Am încercat să facem în aşa fel încât să nu mai avem accidente de genul cartierelor-dormitor. Experienţa arată că mixajul funcţional este cea mai bună soluţie, cât mai aproape de necesităţile secolului 21. Sperăm că am reuşit să introducem corecţii asupra tuturor neajunsurilor care au scăpat vechiului PUG”, a ţinut să mai arate primarul Sorin Apostu.


La rândul lor, arhitecţii care au lucrat la PUG au explicat importanţa noului regulament urbanistic al oraşului. „PUG-ul este o lucrare extrem de complexă, aduce coerenţă dezvoltării oraşului şi claritate. Toate prevederile au fost gândite să susţină calitatea vieţii”, a precizat Borda. Cel mai probabil, PUG-ul va ajunge în mapele consilierilor locali pentru aprobare abia undeva în luna mai. Până atunci se va încerca obţinerea tuturor avizelor necesare. „Este mult mai simplu să inventariem instituţiile de la care nu ne trebuie aviz decât cele de la care avem nevoie”, au mai spus cei care au lucrat la noul PUG al Clujului.

 

Planşele cu arbori, obligatorii la autorizare


Primarul Sorin Apostu a mai anunţat ieri că, în şedinţa de Consiliu Local de săptămâna viitoare, va fi dezbătut un proiect privind noi obligaţii la autorizarea proiectelor de urbanism. „Voi propune Consiliului Local să nu se mai accepte la autorizare nici un proiect dacă nu are o planşă detaliată privind amenajarea spaţiilor verzi. Spre exemplu, vrem să ştim exact ce fel de arbori vor fi plantaţi şi ce înălţime vor avea. La darea în folosinţă a construcţiei se va verifica exact dacă s-a respectat planul”, a spus Apostu.

Ultimele Stiri
abonare newsletter